¨

Rift om influenzavacciner – lægehuse melder alt udsolgt

Vi har ikke kunne skaffe influenzavacciner nogen steder, fortæller Marlene Weiss, sygeplejerske ved Næstved Lægeklinik. Her har man ringet rundt til andre lægehuse for at høre, om de skulle have vacciner i overskud. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Trods over en halv million flere vacciner end sidste år på de nationale lagre, så er lægeklinikkerne nu i akut mangel på influenzavacciner.

En massiv efterspørgsel på influenzavacciner har i dette efterår støvsuget så godt som alle lagre på lægeklinikkerne rub og stub. I kølvandet på corona-epidemien er efterspørgslen på en forebyggende injektion mod en tur i sygesengen sprunget i vejret.

Det mærker man blandt andet på Næstved Lægeklinik, hvor lægesekretær Ulla Lykke på det seneste har måtte møde mange af klinikkens patienter med en nedslående besked i telefonen:

Vi har ikke kunne skaffe vacciner nogen steder

Marlene Weiss, sygeplejerske, Næstved Lægeklinik

- Det er desværre fuldstændigt håbløst, siger hun til endnu borger, der må indse, at en vaccine har lange udsigter. Og langt de fleste opkald, som Ulla Lykke modtager, handler om netop influenzavaccine.

I år har Statens Serum Institut valgt, at influenzavaccine kan gives til en større målgruppe end normalt – blandt andet kan sundhedspersonale få vaccinen gratis – ligesom der generelt fra myndighederne har været en opfordring til at lade sig vaccinere, uanset alder og helbred.

Tomme hylder i en uge

I den forbindelse er en million vacciner, som læger og apoteker kan få adgang til, forøget med yderligere 600.000. Men trods det er der nu mangel.

- Mit svar er meget nedslående, det kan de ikke få – nogen af grupperne – og jeg kan ikke svare på, hvornår de kan få dem. Vi kan absolut ingen tidshorisont få.

Det er desværre fuldstændig håbløst. Så kort kan det siges, når  Ulla Lykke bliver spurgt om, hvornår der igen er influenzavacciner at få. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

På Næstved Lægeklinik løb man tør for vacciner i sidste uge efter at have uddelt omkring 300 vacciner, fortæller sygeplejerske Marlene Weiss.

Her har man gjort, hvad man kan for at imødekomme efterspørgslen på vacciner, men manglen på influenza-vacciner er udbredt i hele landet.

- Vi har ringet rundt. Lige så vel som andre lægehuse har ringet til os og hørt, om vi havde nogle vacciner, så har vi ringet rundt til alle for at høre, om de ligger inde med nogen, siger hun.

Kun apotekerne har en lille mængde vacciner liggende, som de holder godt fast i, fortæller sygeplejersken.

- Så vi har ikke kunne skaffe vacciner nogen steder.

Mangel på flere vacciner

Det er Statens Serum Institut, der har ansvaret for vacciner her til lands. Imens det ikke har været muligt at få et interview, så udtaler vicedirektør, Ole Jensen, i en meddelelse:

- Vi arbejder i øjeblikket på at skaffe flere doser influenzavaccine fra producenterne, men det er vanskeligt, da det ikke kun er i Danmark, der er en ekstraordinær stor efterspørgsel, men på verdensplan.

Foruden den almindelige vaccine, er der også mangel på lungebetændelsesvaccine, der tidligst forventes på lager igen i første kvartal af 2021.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App