Rev bevaringsværdigt hus ned med gravko - nu trækkes minister ind i sagen

Flere politikere i Næstved Kommune vil have kirkeministeren til at gå ind i sagen om nedrivningen af huset på Susåvej 3.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sagen om nedrivningen af det bevaringsværdige hus på Susåvej i Lille Næstved er nu nået Christiansborg. 

En række politikere i Næstved Kommune har sendt et brev til kirkeminister Louise Schack Elholm (V) i et forsøg på at få skærpet reglerne i planloven, som hører under ministeriet. 

quote Det er et tab

Ole Kjærulf, formand for Næstved Bevaringsforening

Politikerne frygter, at sagen fra Susåvej kan friste andre til at bryde loven om behandlingen af bevaringsværdige huse, hvis straffen ikke er hård nok. 

Og det mener de lokale politikere ikke, den har været i sagen fra Lille Næstved.

En del af vores kulturarv

Det omtalte hus lå på adressen Susåvej 3. Det var et hvidt bindingsværkshus med stråtag, som havde ligget der siden 1825 og havde status som bevaringsværdigt. 

Huset på Susåvej 3 var et af de få tilbageværende oprindelige bindingsværkshuse fra landsbyen Lille Næstved. Tilbage er nu en tom grund i et attraktivt kvarter.
Huset på Susåvej 3 var et af de få tilbageværende oprindelige bindingsværkshuse fra landsbyen Lille Næstved. Tilbage er nu en tom grund i et attraktivt kvarter. Foto: TV2 ØST

- Det var en del af en kulturarv, som kan fortælle os noget om den tid, vi kommer af, siger Ole Kjærulf, der er formand for Næstved Bevaringsforening og fortsætter:

- Det er et tab. Det handler ikke bare om det enkelte hus, men om helheden. Det var en del af enklave af huse, vi har her i området.

Ole Kjærulf er formand for Næstved Bevaringsforening, hvor man er ærgerlig over nedrivningen.
Ole Kjærulf er formand for Næstved Bevaringsforening, hvor man er ærgerlig over nedrivningen. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Ejeren havde ansøgt kommunen om tilladelse til at rive huset ned, men han fik afslag. Alligevel gik en gravemaskine i gang med at fjerne både stråtag og spær på huset i december 2021.

Læs også
Kommune gav afslag på nedrivning - nu er bevaringsværdigt hus jævnet med jorden
Læs også
Kommune gav afslag på nedrivning - nu er bevaringsværdigt hus jævnet med jorden


Kommunen forsøgte at standse arbejdet med et strakspåbud, men få timer efter blev arbejdet genoptaget, og dagen efter var huset revet helt ned.

Kalder det billigt sluppet 

Ejeren af huset blev efterfølgende tiltalt for at bryde loven - og har nu fået en bøde på 100.000 kroner.

Det er alt for billigt sluppet, lyder det fra flere politikere.

Rune Kristensen sidder i byrådet i Næstved og har fulgt sagen med huset på Susåvej med bekymring.
Rune Kristensen sidder i byrådet i Næstved og har fulgt sagen med huset på Susåvej med bekymring. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Det krænker min retsfølelse, at man kan rive et bevaringsværdigt hus ned, og så kan man så i princippet opføre et helt nyt hus, det synes jeg er forkert, siger Rune Kristensen (K). 

Samme melding lyder fra Marianne Olsen (S), der er formand for Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget.

Læs brevet til ministeren her

Til kirkeminister og minister for landdistrikter Louise Schack Elholm

Plan-, Teknik-og Lokaldemokratiudvalget i Næstved Kommune ønsker med nærværende henvendelse at gøre ministeren opmærksom på en sag om nedrivning af en bevaringsværdig bygning i Næstved Kommune. Sagen er afsluttet uden retssag, idet ejer har erkendt sig skyldig i overtrædelse af planloven, byggeloven og affaldsbekendtgørelsen og vedstået og betalt bødeforelægget på kr. 100.000.

Sagen er således endelig afsluttet. Det bemærkes, at der er tale om en bøde, der ligger højere end retspraksis (trykt praksis) på det pågældende område, hvor bødestraffen har ligget på omkring kr. 50.000. Anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke er grundlag for at kræve fængselsstraf.

Plan-, Teknik-og Lokaldemokratiudvalget finder det overraskende, at overtrædelsen ikke takseres højere. Ejer fik tilbage i efteråret 2021 afslag på en anmodning om at nedrive ejendommen. Alligevel igangsættes nedrivningen af Susåvej 3 i Næstved den 27. december 2021.

Næstved Kommune møder samme dag op på åstedet og standser nedrivningen med et standsningspåbud –men i nattens mulm og mørke nedrives Susåvej 3 til grunden. Det er efter udvalgets opfattelse skuffende, at den gentagende overtrædelse af lovgivningen i denne sag ikke straffes hårdere.

Udvalget skal på den baggrund opfordre ministeren til at overveje, hvordan kommunerne kan gives bedre muligheder for at varetage sikringen af vores bygningskultur. På vegne af Plan-, Teknik-og Lokaldemokratiudvalget i Næstved Kommune.

Med venlig hilsen

Marianne Olsen, udvalgsformand

- I forhold til at man har lavet en forseelse, hvor man både har ansøgt kommunen om en nedrivningstilladelse og fået afslag på den, og man så gør det i nattens mulm og mørke, siger hun og tilføjer:

- Så mener jeg simpelthen, at bødestraffen ikke er høj nok i forhold til det, man har lavet.

Kan friste andre  

Nu håber politikerne, at Louise Schack Elholm vil se på at skærpe lovgivningen på baggrund af sagen. 

- Vores bekymring kan være, at der er nogen, der vil spekulere i at købe et billigt hus, for de er som regel billigere, når de er bevaringsværdige, og så river det ned og bygger det, de har lyst til. Det vil vi helst ikke ud i. Vi vil jo gerne bevare den kulturarv, der er, siger Marianne Olsen. 

Marianne Olsen er formand for Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget og afsender på brevet til ministeren.
Marianne Olsen er formand for Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget og afsender på brevet til ministeren. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Samtidig vil lokalpolitikerne gøre alt for, at området bevarer dets unikke karakter trods nedrivningen.

- Det er en grund, som vi kommer til at sætte nogle meget skrappe krav til både i forhold til lokalplan, byggetilladelse og så videre, om at der skal opføres et hus i samme stil som det, der er blevet revet ned, siger Rune Kristensen. 

Læs også
Rev bevaringsværdigt hus ned - ejer går fri af retssag
Læs også
Rev bevaringsværdigt hus ned - ejer går fri af retssag

Det mål falder i god jord hos Ole Kjærulf, der mener, det er vigtigt, der bliver gjort en indsats for at bevare området. 

- Jeg håber på, at der bliver bygget noget, der i højde og drøjde minder om det. Det bliver jo aldrig det samme hus, men hvis man på en eller anden måde forsøger at genskabe så meget af den her enklave, som man kan, for eksempel at det ikke bliver for højt og bliver lavet i nogenlunde de samme materialer, så er der repareret på det i pæn udstrækning, siger han. 

Minister forstår frustration

TV2 ØST har kontaktet Louise Schack Elholm for at høre, hvordan hun forholder sig til lokalpolitikernes henvendelse og sagen fra Lille Næstved.

Og her møder brevet fra Marianne Olsen forståelse.

- Jeg forstår godt, at man i Næstved Kommune er frustrerede over, at der er blevet ladet hånt om, når man har sagt stop for at rive en bevaringsværdig bolig ned. Derfor tager jeg henvendelsen fra Næstved Kommune meget alvorligt og vil selvfølgelig kigge nærmere på det, siger hun. 

Kirkeminister Louise Schack Elholm understreger, at bevaringsværdige områder og dansk kulturarv er vigtigt at værne om.
Kirkeminister Louise Schack Elholm understreger, at bevaringsværdige områder og dansk kulturarv er vigtigt at værne om. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Louise Schack Elholm kan ikke gå nærmere ind i den konkrete sag fra Lille Næstved, men hun understreger, at bevaringsværdi og kulturarv er vigtigt at værne om. 

- Jeg kan ikke udtale mig om sagen konkret, men for mig er det vigtigt, at vi stadig har nogle bevaringsværdige miljøer i Danmark, der kan fortælle om vores kulturhistorie, siger hun. 

Læs også
Mystiske runer blev opdaget i kirke - nu ved vi, hvad der står
Læs også
Mystiske runer blev opdaget i kirke - nu ved vi, hvad der står

Udover kirkeministeren har Marianne Olsen også tænkt sig at række ud til boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), miljøminister Magnus Heunicke (S) og kulturminister Jakob Engel Schmidt (M). 

Det skyldes, at sagen fra Lille Næstved indeholder brud på både planloven, byggeloven og affaldsbekendtgørelsen, som falder under de fire ministres resortområder. 


Nyhedsoverblik