Retssag om offentligt omsorgssvigt - tydeligt berørt Elene gav sin forklaring i retten

Torsdag startede retssagen, hvor Elene Nielsen anklager Næstved Kommune for at have svigtet hende som barn og udsat hende for offentligt omsorgssvigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tårerne løber ned ad kinderne på Elene Nielsen, da hun sidder i retslokalet og skal afgive forklaring om en barndom præget af omsorgssvigt, fysisk og psykisk vold og seksuelle overgreb.

Hendes advokat må flere gange spørge hende, om hun har brug for en pause, men hun fortsætter sin fortælling med gråd i stemmen.

- Det var meget grænseoverskridende, følsomt og sårbart, forklarer Elene Nielsen efterfølgende om situationen.

quote Det føles jo som at løbe tre maraton på et minut

Elene Nielsen, Næstved

Torsdag startede retssagen, hvor Elene Nielsen anklager Næstved Kommune for at have svigtet hende som barn og udsat hende for offentligt omsorgssvigt.

- At sidde inde i en retssal og prøve og at få folk til at forstå, hvad der har haft af konsekvenser for mig og skulle gøre det på så kort tid, det føles jo som at løbe tre maraton på et minut, siger Elene Nielsen.

Har haft det vanskeligt hele livet

Den første af to retsdage gik med at fremlægge sagens forløb og dokumenter samt afhøre de første vidner.

Udover Elene Nielsen afgav Elenes faster også forklaring, ligesom en tidligere leder på et bosted, Elene boede på, da hun var blevet fjernet fra hjemmet, også var i vidneskranken.

Læs også
Elenes barndom var præget af vold og seksuelle overgreb – nu hiver hun Næstved Kommune i retten
Læs også
Elenes barndom var præget af vold og seksuelle overgreb – nu hiver hun Næstved Kommune i retten

Sagens dokumenter tegner et billede af en pige, der har haft det vanskeligt det meste af sit liv.

Allerede da hun var i børnehavealderen var der tegn på mistrivsel, og hun blev beskrevet som en pige med voldsomt temperament, der ' blev gal, var højtråbende og smed sig på gulvet'.

Med årene var der flere advarselslamper, der begyndte at lyse. Blandt andet viste hun tegn på angst, og da hun var otte år, blev hun indlagt på børnepsykiatrisk afdeling, fordi hun ikke følte, hun kunne synke maden og fik kvælningsfornemmelser.

Kommunen modtog flere underretninger, hvor der blandt andet stod, hun 'gik for lud og koldt vand', og ikke kom i skole, men i stedet fulgtes med de voksne hen til skuret, hvor de stod og drak øl.

Har kommunen gjort nok?

Kommunen havde løbende kontakt med familien. Blandt andet blev familien tilknyttet et kommunalt tilbud, der hed Familieværkstedet, der ydede hjælp og støtte til børnefamilier.

Kommunen fulgte også op på underretninger ved at besøge familien eller kalde dem til møder, og kommunen fik også lavet en udredning af Elene Nielsen.

Det bliver rettens opgave at vurdere, om kommunen har gjort nok, og om kommunen har vidst eller haft kendskab til, hvad der er foregået bag hjemmets fire vægge.

VIDEO: Som optakt til retssagen fortalte TV2 ØST onsdag Elenes historie. Den kan du se her:

Dom om fire uger

Fredag skal yderligere to vidner afhøres i sagen, og så skal de to advokater fremføre deres argumenter i forhold til, om Næstved Kommune har opfyldt sine forpligtelser i den pågældende sag.

Der ventes at falde dom i sagen om cirka fire uger.

Retssagen udspringer af en målrettet indsats i Børns Vilkår, der skal hjælpe børn og unge med at få erstatning, hvis de har været udsat for såkaldt offentligt omsorgssvigt – altså hvor en kommune har undladt at gribe ind, selv om den har været vidende om omsorgssvigt eller overgreb i hjemmet.

Læs også
Beboer på bosted brækkede begge ankler – personalet opdagede det først to dage efter
Læs også
Beboer på bosted brækkede begge ankler – personalet opdagede det først to dage efter

Den første lignende sag kom for retten i 2017. Her havde tre søstre fra Skælskør sagsøgt Slagelse Kommune for ikke at have fjernet dem fra en plejefamilie præget af seksuelle overgreb. Landsretten tilkendte søstrene 100.000 kroner hver.

Siden har yderligere syv sager været behandlet ved retten, som alle er blevet vundet, og der er blevet indgået forlig i 37 sager.


Nyhedsoverblik