Indre by i Næstved sitrer i sommervarmen, og de erhvervsdrivende i byens natteliv forventer en forrygende aften forude. Men det bliver uden rygmærker og utryghedsskabende personer.
Vi har fået henvendelser fra en række restaurationer, som fortæller os, at rockerne igen er begyndt at flashe deres veste.
Barer, restauranter og cafeer i byen er nemlig gået sammen med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en kampagne for et tryggere Næstved. De vil afvise personer med rygmærke i døren - og om nødvendigt få politiets hjælp til at fjerne dem, hvis ikke de går frivilligt.
- Jeg tror, det er rart for folk at vide, at der bliver taget hånd om dem. Det er rart for personale og for dem, der går i byen, at de kan være sikre her i Næstved, siger John Risager, der er restauratør på Step In, som ligger i midtbyen.
Når personer med rygmærker, tilknytning til bandemiljøer eller andre utryghedsskabende grupper indtager bylivet, har det konsekvenser for de erhvervsdrivende, for gæsterne bliver simpelthen væk, lyder det.
- De stopper bare med at komme. Hvis man får sådan et problem dér, så får man en dalende omsætning, siger restauratøren.
Rockere i cafémiljøet
Under corona har der været stille, men nu hvor alting åbner mere og mere, lader det til, at nogle grupperinger rører på sig. Det mener Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi i hvert fald.
- Vi har fået henvendelser fra en række restaurationer, som fortæller os, at rockerne igen er begyndt at flashe deres veste. Ikke i nattelivet, for der er jo ikke fuldt åbent, men i restaurationslivet og på cafeer og spisesteder, siger politiinspektør Kim Kliver.
Den nye kampagne betyder et ekstra tæt samarbejde mellem bylivet i Næstved og Sydsjællands og Lolland Falsters Politi.
Når man tager rygmærker på, så signalerer man, at man er en del af en voldsaura.
De erhvervsdrivende vil kunne kontakte politiet med det samme, hvis utryghedsskabende personer dukker op.
- Man kan rette henvendelse til os og bede os om at håndtere, at man simpelthen ikke vil have folk med rygmærker på spisesteder og lignende, fortæller Kim Kliver.
Men ifølge restauratøren på Step In gælder begrænsningerne ikke kun for folk med rygmærker.
- Det kan være utryghedsskabende grupper og folk, der kommer for at lave ballade. Dem ønsker vi selvfølgelig ikke at have ind, siger restauratør John Risager.
Rygmærke har en aura af vold
Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er et rygmærke ikke velkomment. Heller ikke selvom man opfører sig ordentligt.
- Når man tager rygmærke på, så signalerer man, at man er en del af den voldsaura, som rockermiljøet omgiver sig med. Det indbefatter vold, skudepisoder og alvorlig narkokriminalitet, siger Kim Kliver.
Derfor er politiet nu klar til at rykke med det samme, hvis de erhvervsdrivende får brug for det.
- Så håndterer vi det, for vi agerer på vegne af restauratørernes ønsker, siger Kim Kliver.