Rasmus vil stoppe madspild – nu er idéen måske på vej til Tyrkiet

Siden Rasmus Erichsen fik idéen til at stoppe madspild lokalt, er det gået hurtigt for hans bevægelse. Nu kan hans idé være på vej til udlandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For tre år siden fik Rasmus Erichsen fra Korsør en god idé til at bekæmpe madspild. I dag har bevægelsen vokset sig stor, og Madoasen i Næstved af ét af de mange steder, hvor borgere kan hente gratis mad, som ellers ville blive kasseret.

Nu har udlandet så fået øjnene op for Rasmus Erichsens projekt.

Onsdag besøgte seks repræsentanter fra det tyrkiske miljøministerium nemlig Madoasen i Næstved, som foreningen Stop Spild Lokalt står bag. Her fik de inspiration til at bekæmpe madspild.

Og foreningens initiativtager var stolt over at få besøg af udlandet.

- Det er kæmpestort og en rigtig fed oplevelse. Man får helt gåsehud og bliver meget stolt af, at det lille projekt er blevet så stort nu, at Tyrkiet har interesse for os, siger Rasmus Erichsen, der er direktør for Stop Spild Lokalt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Erichsen var glad for at få besøg af repræsentanter fra det tyrkiske miljøministerium.
Rasmus Erichsen var glad for at få besøg af repræsentanter fra det tyrkiske miljøministerium. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Nyder at fylde posen med gratis mad

Foreningen Stop Spild Lokalt har i dag 109 lokale grupper landet over. Hver dag bliver der uddelt omkring 9 tons overskudsmad, som bevægelsen får fra danske supermarkeder.

En af dem, der nyder godt af at fylde posen med grøntsager og andre varer, er Charlotte Frost fra Karise.

- Jeg har fået en masse godt grønt til min salat. Jeg er på kur, siger hun.

Hun kommer selv ofte i Madoasen, og hun er klar fortaler for konceptet.

- Det er et supergodt koncept, fordi jeg kan faktisk blive dårlig af at tænke over, hvor meget mad, der bliver smidt ud, siger Charlotte Frost.

Artiklen fortsætter under billedet.

Charlotte Frost fra Karise nyder at komme og hente gratis mad fra Madoasen i Næstved.
Charlotte Frost fra Karise nyder at komme og hente gratis mad fra Madoasen i Næstved. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Interessen fra gæsterne var stor

Ved dagens besøg ønskede de tyrkiske gæster ikke selv at blive interviewet, men deres interesse for konceptet var stor.

Især i de store byer i Tyrkiet kunne der være brug for initiativer som det her, fortæller Dennis Holte Skov-Albertsen, som er sektorrådgiver i den danske ambassade i Ankara.

- Vi behøver ikke at vente på, at myndighederne tager et initiativ og hjælper de svage i samfundet eller hjælper med at løse det med madspild. Man kan gøre det helt nede fra, og man kan sige, at her har vi en idé om – nærmest et blueprint om – hvordan det kan virke i Danmark, siger han og tilføjer:

- Og jeg tror, at fordi tyrkere er meget driftige folk, så vil det kunne lade sig gøre.

Artiklen fortsætter under videoen.

Seks repræsentanter fra det tyrkiske miljøministerium var i dag på besøg i Næstved. Her fik de inspiration til at bekæmpe madspild. Projektet Stop Spild Lokalt blev startet af en teenager i Korsør. Nu kan ideen være på vej til udlandet.

Miljøstyrelsen og Kommunernes Landsforening er med til at arrangere det tre dage lange besøg. Tyrkerne skal besøge en række steder for at se, hvordan danskerne tackler miljøudfordringer.

- Vi skal få øget folks bevidsthed om affald og skabt motivation for at ændre adfærden, så affald bliver betragtet mere som ressourcer. Det er også, derfor vi er her i dag, siger Kristoffer Slottved, som er konsulent for Kommunernes Landsforening.

Stop Spild Lokalt har gjort indtryk på gæsterne, og nu må tiden vise, om Rasmus Erichsens idé bliver eksporteret til udlandet.

- Det ville være super. Jeg tager gerne derned til Tyrkiet og hjælper dem med at starte det op, hvis det er, lyder det fra Rasmus Erichsen.

På landsplan er der næsten 600 frivillige i Stop Spild Lokalt, og ved højtider er der endnu flere.


Nyhedsoverblik