Portræt: Carsten blev borgmester ved et tilfælde - og har været danmarksmester i banko

Carsten Rasmussen og Socialdemokratiet beholder magten i Næstved Kommune, som minimum kan fejre 106 år med socialdemokratisk styre i 2025.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De røde faner blafrer stadig i Næstved Kommune.

Socialdemokratiet beholder nemlig sine 13 pladser i byrådet, og Carsten Rasmussen (S) får endnu fire år på borgmesterposten, efter han på valgnatten indgik en konstitueringsaftale med Radikale Venstre, Enhedslisten og SF.

quote Send mig en indmeldelsesblanket, så prøver jeg at læse om det

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

Det betyder, at Socialdemokratiet i 2025 kan fejre 106 år ved magten i Næstved.

Her har Carsten Rasmussen siddet på borgmesterkontoret siden 2011, da den daværende borgmester Henning Jensen overdrog pladsen. Og den 50-årige borgmester har bidt sig godt fast i det politiske billede, siden han meldte sig ind i Socialdemokratiet for 22 år siden.

Et opkald ændrede alt

Men modsat mange andre kandidater har Carsten Rasmussen ikke en lang politisk karriere bag sig. Til gengæld har han flere titler på sit cv. Blandt andet butiksassistent, ølkusk, skraldemand og vejmand.

Man skulle egentlig også tro, at Carsten Rasmussens interesse for politik blev vakt allerede i barndommen. Hans far var var nemlig glødende socialdemokrat og formand for Dansk Kommunalarbejderforbund.

Den unge Carsten Rasmussens dog syntes, at politik og lange møder var kedeligt. Især de lange aftenmøder. Derfor havde han ingen intentioner om at gå ind i politik. Men noget ændrede sig.

Carsten Rasmussen (S) viser aftalepapiret frem, der sikrer ham fire år mere som borgmester i Næstved Kommune.

For da Carsten Rasmussens far døde i 1999, ville han ringe og melde faren ud af partiet. Og selvom Carsten Rasmussen egentlig ikke havde planer om at blive politisk aktiv, tog han midt i telefonsamtalen en beslutning, der ændrede hans liv.

- Send mig en indmeldelsesblanket, så prøver jeg at læse om det. Så kan det være, jeg melder mig ind, sagde han til partikontoret.

Siden januar 2002 har Carsten Rasmussen været socialdemokratisk medlem af byrådet i Næstved Kommune. Selve borgmesterposten indtog han i 2011, da den daværende borgmester Henning Jensen valgte at give stafetten videre midt i perioden.

Læs også
Borgmester endte i spjældet - socialdemokraterne har haft magten i Næstved i 100 år
Læs også
Borgmester endte i spjældet - socialdemokraterne har haft magten i Næstved i 100 år

Årene på borgmesterposten har givet ham rigeligt med erfaring i lokalpolitik, hvilket han demonstrerede ved at forhindre en potentiel politisk bombe i at eksplodere lige inden kommunalvalget.

Tidligere i år skabte Carsten Rasmussen nemlig enighed om at flytte erhvervshavnen i Næstved ud på den anden side af svingbroen til Stenbæksholm. Prisen var mellem 70 og 80 millioner kroner. Men så slap borgmesteren for ballade med både Venstre og det lokale erhvervsliv.

Danmarks første bankoborgmester

Personligt har Carsten Rasmussen flyttet sig meget, men geografisk har han kun flyttet sig få kilometer ad gangen. Som 19-årig købte han sit første hus, og pengene fik han på en mildest talt usædvanlig måde.

- Mens jeg stadig boede hjemme i 1991, blev jeg danmarksmester i bankospil, fortalte Carsten Rasmussen, som i øvrigt blev den allerførste danske mester, til TV2 ØST.

Det uventede mesterskab kom i stand, da kendte Banko-Carl besøgte Næstved. Her købte Carsten Rasmussen et skrabelod, som var en nitte.

Dog skulle det vise sig, at der blev trukket lod mellem nitterne om at blive kåret som lokalmester. Lykken ville, at Carsten Rasmussens skrabelod blev trukket, og det betød, at han skulle til Odense i kampen om danmarksmesterskabet.

Carsten Rasmussen havde taget en artikel om sin sejre som danmarksmester i banko med i programmet Køretur med Borgmesteren. som blev sendt på TV2 ØST.
Carsten Rasmussen havde taget en artikel om sin sejre som danmarksmester i banko med i programmet Køretur med Borgmesteren. som blev sendt på TV2 ØST. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

- Jeg var helt alene derovre. Jeg var 19 år, og alle de andre var jo pensionister. Og lige pludselig havde jeg hele pladen fuld og råbte banko. Og så var den der, fortalte Carsten Rasmussen.

Med gevinsten havde han til udbetalingen til et hus, og derfor kunne han købe sit første hus på Ringstedgade 232 i Næstved.

Ved kommunalvalget 2017 fik Carsten Rasmussen det højeste antal personlige stemmer i Region Sjælland med 10.275 stemmer.

Privat er Carsten Rasmussen gift, har to børn og bor i Næstved.