Politikere vil opkalde plads efter falden soldat

Andreas Søgaard Brohus mistede livet i 2009 i krigen i Afghanistan. Nu opkaldes en plads efter ham i hans barndomsby

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Andreas Søgaard Brohus blev kun 26 år gammel. Den 17. juni 2009 mistede han nemlig livet. Dræbt af en vejsidebombe i Afghanistan.

- Andreas var en god kammerat og en dygtig soldat. Han var meget aktiv i tjeneste og vellidt af både de øvrige soldater og befalingsmænd, siger Thomas Palmskov, som tidligere har været seniorsergent for Andreas Søgaard Brohus.

Thomas Palmskov havde det hold som Andreas Søgaard Brohus var på, mens de stadig arbejdede i Danmark. Men her stoppede samarbejdet ikke, for de kom på samme hold, da de blev udsendt til Afghanistan.

- Vi var på samme hold dernede, og jeg kendte ham jo hjemmefra, så vi talte altid sammen, når vi mødtes. Han brokkede sig aldrig over natpatruljer eller noget som helst andet. Han var virkelig en god dreng. Så det er nok også derfor, at det betyder så meget for mig at ære hans minde, siger han.

Seniorsergenten brugte sin politiske indflydelse

Da Thomas Palmskov blev valgt ind i byrådet i Næstved for fire år siden gav det anledning til at få luftet hans mærkesager som, grundet hans erhverv, har stort fokus på veteranarbejdet og hjælp til de pårørende. Derfor foreslog han for over to år siden, at man opkaldt en æresplads efter den faldne soldat, som er vokset op i Fuglebjerg nær Næstved. Og det forslag er nu meget tæt på at være en realitet.

- Det gik mig nært på, fordi det var så tæt på mig selv også. Så da jeg blev valgt ind i byrådet, så tænkte jeg, at en af initiativerne skal være, at vi gør mere for veteranerne, og så ville jeg gerne hædre Andreas' minde, siger Thomas Palmskov, som også er byrådsmedlem for DF.

Byrådet bakker op

Arbejdet med ærespladsen har taget over to år, fordi der er mange regler, der skal være på plads. Og det er første gang, at man i Forsvarsministeriet har hørt om en æresplads for en soldat, der er faldet i en af de nyere krige. Derfor håber kommunen da også, at det kan være en inspiration til andre

- Jamen, vi bakker næsten samlet op om ideen i byrådet, og vi ville da være stolte af, hvis det breder sig til andre kommuner. Vi har jo Tordenskjoldsgade og andre historiske soldater, der at præge vejnettet i kommunen, så hvorfor ikke de soldater, der har kæmpet i internationale sammenhænge, siger Søren Revsbæk (V) formand for Teknisk Udvalg i Næstved.

Familien er positiv

Familien har ikke ønsket at stille op til interview. Men de har udtrykt overfor Thomas Palmskov, at de synes det er flot af kommunen hædrer deres søn på den måde, og det er de meget glade for.

De officielle dele af forslaget er lige ved at blive færdigbehandlet i byrådet, hvilket forventes at være på plads i december. Den præcise indvielsesdato er ikke på plads endnu.