Politiet tjekker dyrevelfærd i Næstved Zoo

Politiet har bedt zoologiske fagfolk om hjælp til at tjekke, om Næstved Zoo lever op til reglerne om dyrevelfærd, når folk for lov at klappe tigerunger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næstved Zoo får i løbet af sommeren besøg af zoologiske fagfolk, som skal hjælpe politiet med at vurdere, om ejeren har overtrådt loven om dyrevelfærd ved at lade gæsterne klappe to tigerunger mod betaling med en tusindlap.

Det oplyser formanden for Rådet vedrørende hold af særlige dyr og videnskabelig direktør i København Zoo, Bengt Holst. Rådet er nedsat af Justitsministeren for blandt andet at vurdere om landets halvt hundrede zoologiske haver lever op til lovgivningens krav til dyrevelfærd.

- Det er en dårlig forvaltning af dyrehold og helt forkasteligt at gøre sådan, siger Bengt Holst på forhånd om sin
holdning til Næstveds Zoos praksis, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har bedt om faglige råd til politiets juridiske vurdering af, om der ligefrem er tale om en lovovertrædelse.

Hverken dyreværnsloven eller de betænkninger, der regulerer zoologiske haver, er særligt præcise på området. Dyreværnsloven opererer blot med en generel passus om, at dyrene ikke må påføres "væsentlig ulempe".

Bengt Holst kritiserer Næstved Zoo for at gøre tigerungerne adfærdsforstyrrede ved at lade gæsterne kæle med dem og for at give publikum et forkvaklet natursyn. Den kritik deles af formanden for Det Dyreetiske Råd, Peter Sandøe, og af direktør i Givskud Zoo, Richard Østerballe.

I Folketinget vil socialdemokraten Benny Engelbrecht forsøge at få en høring i stand om en lovstramning. I forvejen efterforsker politiet anklager mod Næstved Zoo for tyveri af nogle sjældne krybdyr og skildpadder.