Planer om kompressorstation vækker stor bekymring - trækker minister ind i sagen

Repræsentanter fra landsbyen Everdrup drager i næste uge til Christiansborg i et forsøg på at påvirke ministeren i sag om kompressorstation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De ved godt, at det er som Davids kamp mod Goliat, når de forsøger at påvirke politikernes placering af en kompressorstation til gasledningen Baltic Pipe.

Det afholder dem dog ikke fra at kæmpe til det sidste.

Der er tale om en lille håndfuld borgere fra landsbyen Everdrup ved Næstved, hvor beboerne er utrygge og bekymrede over, at der skal etableres en stor kompressorstation i byen i forbindelse med Baltic Pibe-projektet.

BALTIC PIPE

På torsdag i næste uge får den lille gruppe Everdrup-beboere så foretræde på Christiansborg, hvor Folketingets Energi-, forsynings- og klimaudvalg venter på at høre indsigelserne fra de bekymrede borgere.

- Vi synes, det er frygteligt med et stort industrianlæg i et naturskønt område, siger Charlotte Roest (S), der bor i området og er byrådsmedlem i Næstved Kommune.

Tidligere på året tog Charlotte Roest og Tina Bjerregaard Jensen, der er en af de lokale ildsjæle, som kæmper mod Baltic Pipe-planerne, til Egtved syd for Vejle for at se nærmere på en anden kompressorstation.

- Det var en chokerende oplevelse, da vi er bekendte med at kompressorstationen ved Everdrup både bliver en tredjedel større og Nordeuropas største anlæg, lyder det fra Charlotte Roest.

Andre placeringsmuligheder

Den planlagte placering af kompressorstationen er ifølge Charlotte Roest og Tina Bjerregaard Jensen helt forkert, når rapporter viser, at der findes bedre placeringer end den i Everdrup.

- Energinet siger, at den bedste placering er ved Tågeskoven, og vi kan ikke rigtig få at vide, hvordan de er kommet frem til placeringen og tilføjer:

- Det, der bliver tonet ned, er, at det bliver Nordeuropas største kompressorstation, større end vi nogensinde har set og haft med at gøre. Med den her placering ser man fuldstændig bort for de samfundsmæssige aspekter i forhold til beboere og befolkningstætheden i området, siger Tina Bjerregaard Jensen.

Selvom Everdrup-beboerne kæmper så godt de kan for at få politikerne til at droppe planerne om at placere stationen i deres naturskønne område, så er de også godt klar over, at gasledningsprojektet er enormt omfattende.

- Vi ved godt, at det er et sikkerhedspolitisk spørgsmål. Vi snakker Rusland og Polen, og så kan man måske godt trække på smilebåndet over, at vi er nogle stykker fra Everdrup, der står og brøler. Men vi mener, at der bør tages ansvar for borgerne i området, siger Charlotte Roest.

Tina Bjerregaard Jensen er af samme opfattelse.

- Jeg har håb til det sidste, for jeg tror på, at når politikerne siger, at de er lydhørige, så må de også kunne bevise, at der bliver lyttet, inden den endelig beslutning skal træffes. Vi frygter dog også, at det hele er besluttet i forvejen, siger hun.