Picasso gæster Holmegaard Værk: - Jeg er ét stort smil

50 af Picassos keramiske værker kan opleves på Holmegaard Værk i en særudstilling i 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mest af alt kender du måske Pablo Picasso for hans karakteristiske malerier, men kunstneren havde også en anden kreativ og kunstnerisk side.

Til maj næste år kan du opleve 50 af hans keramiske værker fra den amerikanske Rosenbaum Collection på Holmegaard Værk. 

Udstillingen har arbejdstitlen ‘Picasso: En hyldest til livet’.

- Jeg er ét stort smil over hele ansigtet. Det er en længeventet gæst hos os, og vi glæder os til at stille skarpt på ham som keramiker og inspirere folk til at lave keramik, lyder det fra Thorbjørn Kolbo, der er museumschef på Holmegaard Værk.

quote Vi tegner og designer selv vores udstillinger - så hvordan kan vi arbejde med det rent kreativt og give folk noget, de ikke forventer eller har set før?

Thorbjørn Kolbo, museumschef på Holmegaard Værk

Picasso-udstillingen, der kommer til at bestå af 50 keramiske værker, er Holmegaard Værks første internationale særudstilling. Samtidig bliver det første gang, at udstillingen kommer til Europa.

- Ad sindrige omveje fandt vi frem til samleren og har så forhandlet med amerikanske advokater om at få samlingen til Europa, fortæller museumschefen.

Og det er ikke sådan lige at få flyttet Picasso til Danmark.

- Der er så mange aspekter i det. Alene det at få det flyttet fra USA til Danmark er en stor opgave – det er med bevæbnet vagt hele vejen.

Artiklen fortsætter under billederne: 

I alt bliver 50 keramiske værker udstillet.
I alt bliver 50 keramiske værker udstillet. Foto: The Rosenbaum Collection / Museum Sydøstdanmark
Værkerne er fra perioden 1947 til midten af 1960'erne.
Værkerne er fra perioden 1947 til midten af 1960'erne. Foto: The Rosenbaum Collection / Museum Sydøstdanmark

En topsikret udstilling

Det bliver omkring 1. maj 2022 at museumsgæster vil kunne gå på opdagelse i Picassos keramikværker på Holmegaard Værk.

På Holmegaard Værk har man tidligere investeret i en sikret udstillingshal til 7 millioner kroner, og det er her de 50 værker skal udstilles.

- Der er en masse bestemmelser i kontrakten – der er en masse sikringer, man gør som museum i forhold til vagter osv. Vi har et højsikret anlæg med kamera og bevægelsessensorer. Vi er vandt til at håndtere store udstillinger, så vi er ikke nervøse for den del, vi er spændte, siger Thorbjørn Kolbo.

En stor opgave for museumsholdet

Hvornår Picassos keramik-værker, der er lavet i perioden 1947 til midten af 1960’erne, lander i Danmark og på Holmegaard Værk, vil museumschefen ikke ud med. Men indtil museet kan slå dørene op til udstillingen, ligger der et stort arbejde foran for museumsfolkene.

- Vi tegner og designer selv vores udstillinger - så hvordan kan vi arbejde med det rent kreativt og give folk noget, de ikke forventer eller har set før?, siger Thorbjørn Kolbo.

- Mange har en idé om, hvordan en Picasso-udstilling er, så det er en kæmpe udfordring, for vi vil gerne give et andet fokus end det traditionelle.

Picassos værker kan opleves på Holmegaard Værk frem til udgangen af oktober 2022.  

Video: I juni 2020 slog Holmegaard Værk dørene op for nye besøgende

Så er vi en uge efter åbningen, og måske er hverdagen begyndt at melde sig. I restauranten har glasdesigner Nina Nørgaard dækket et fint bord, og der er smørrebrød med en særlig historie på menukortet.