¨

Parkeringshus får en ekstra farveklat – graffitikunstner vender tilbage til rødderne

01:15

Simon Rachwan begyndte at male graffiti som 15-årig. Han er født og opvokset i Næstved. Video: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

I mange år slog Simon Rachwan sine folder som graffitimaler i Næstved. Nu er han vendt tilbage for at udsmykke et nyt parkeringshus.

Det nye parkeringshus på Grønvej i Næstved får langsomt et mere farverigt udtryk.

I begyndelsen af september var den tyske graffitikunstner Stohead i fuld gang med at udsmykke én af tre betonmure i det nye parkeringshus, og ny har et af byens børn taget over på den næste mur.

I weekenden har kunstneren Simon Rachwan – også kendt som Tweb76 – været i gang med malerpenslen. Han er født og opvokset i byen og begyndte at male graffiti som 15-årig.

- Det er jo en gennemgående ting for folk, der har været i berøring med graffiti, at det er ”learning by doing”. Til at starte med kan man ikke finde ud af noget som helst, men så kommer man ind i et miljø, hvor der er folk, der ved ting og giver tips og sådan noget, siger Simon Rachwan.

Billede: Simon Rachwan er i fuld gang med malerarbejdet.

  Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Kurator er meget stolt

Tweb76 er én af de i alt tre udvalgte kunstnere, der skal udsmykke parkeringshuset.

- Han er valgt på grund af hans farverige og enkle udtryk, og fordi han har taget den rå gadegraffiti til et helt nyt niveau, hvor vi alle sammen kan være med, siger William Hjort, kurator for Næstved Kunstby.

- Tweb76 kommer ud af vores lokale graffitikultur. Derfor er vi meget stolte af endelig at kunne præsentere ham på en væg i byen.

Billede: Her er det kunstværk, som Stohead tidligere har lavet på parkeringshuset.

  Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

En exceptionel graffiti-by

Graffitikunsten har ført Simon Rachwan til både New York, London, Amsterdam og København. Men han lægger ikke skjul på, at Næstved har betydet meget for ham som kunstner.

Han er valgt på grund af hans farverige og enkle udtryk, og fordi han har taget den rå gadegraffiti til et helt nyt niveau

William Hjort, kurator, Næstved Kunstby

- Næstved var exceptionel på den måde, at det var en lille scene, hvor alle kendte alle. Vi var måske ti graffitimalere, da vi var flest. Men der var super god stemning, og alle havde mere eller mindre et positivt forhold til hinanden. Vi arrangerede at mødes og male sammen. Der var et socialt aspekt, siger han.

I sin kunst bruger Simon Rachwan akryl- eller spraymaling til at frembringe abstrakte, sammensatte farvekombinationer. Suspense og dynamik er essentielt for kunstneren.

Også det nye parkeringshus på Kählersvej i Næstved skal igennem den store graffiti-mølle – dog med andre kunstnere. Her er planen, at en 2,5 meter høj betonvæg skal udsmykkes til et event med professionelle graffitimalere og unge fra Næstved Ungdomsskole.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App