Pædagog mister jobbet efter kritisk udtalelse: Nu går flere politikere ind i sagen

Ved et vælgermøder viderebragte pædagog og byrådskandidat Martin Kristensen en kritik af ledelsen på den skole, hvor han er ansat. Det kostede ham jobbet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ledelsen er som en dysfunktionel, alkoholiseret skilsmissefamilie.

Sådan lød kritikken om Kobberbakke Skolen, som pædagog og byrådskandidat Martin Christensen (Børnenes Parti) viderebragte ved et vælgermøde under kommunalvalget i november.

Ordene stammer ifølge Martin Christensen fra et forældrepar, der langt fra var tilfreds med skolen i Næstved Kommune, hvor han selv arbejder.

quote Der kommer synspunkter, og de kommer fra dybet, og det må man som leder og som direktør i Næstved Kommune acceptere at blive udsat for

Søren Revsbæk (V), Næstved Kommune

Nogen tippede hans leder om udtalelsen, og dagen efter kommunalvalget fik det konsekvenser. Sætningen kostede Martin Christensen jobbet på skolen. Dagen efter valget blev han fritstillet.

Nu får sagen et politisk efterspil, fordi flere byrådspolitikere kritiserer kommunens beslutning

- Der skal være et frirum til, at man kan sige sin mening, også ved et vælgermøde, selvom man er ansat i kommunen, siger Søren Revsbæk (V). 

Søren Revsbæk (V).
Søren Revsbæk (V). Foto: TV2 ØST

- Vi kan jo ikke forvente, at alt det der bliver sagt på et vælgermøde, er sådan noget der bliver sagt med syv års akademisk baggrund, og at det er poleret og tilfilet. Nej, der kommer synspunkter, og de kommer fra dybet, og det må man som leder og som direktør i Næstved Kommune acceptere at blive udsat for, tilføjer venstremanden.

Radikale Venstre bakker op

Han bakkes op af den kommende viceborgmester i Næstved Kommune.

- Der må være plads til kritik, og hvis man slår ned på sådan noget her, så kan man godt frygte, at der er nogle der tænker, at jeg må heller holde min mund, fordi det kan godt give mig en eller anden for reaktion, som ikke er hensigtsmæssig, siger Klaus Eusebius Jakobsen (R).

Borgmester tager skolen i forsvar

Borgmester Carsten Rasmussen (S) tager Kobberbakke i forsvar. Han frygter, at den offentlige debet tager et skridt i den forkerte retning, hvis man ikke reagerer i sådan en sag.

- Det er klart, at der skal selvfølgelig reageres, når en medarbejder bruger sådan nogle udtryk i det offentlige rum, også selvom man stiller op som politiker eller om man er tillidsrepræsentant eller om man bare er borger i en kommune, fordi ellers så sker der det her skred, hvor så lige pludselig så kan man tillade sig at sige alt om alle, og det, synes jeg, er et problem, siger Carsten Rasmussen. 

Carsten Rasmussen (S).
Carsten Rasmussen (S). Foto: TV2 ØST

Er du ikke bange for, at man som offentligt ansat i kommunen bliver bange for at ytre sig, fordi man risikerer en fyring?

- Nej, det tror jeg bestemt ikke. Der er masser der må være kritiske, og der er masser, som kontakter mig og andre politikere, og der er masser, som kontakter ledelsen. Og hvis man en god medarbejder, så kan man godt sige til ledelsen på en pæn måde, at man har et problem med samarbejdet eller, der er noget, som ikke fungere her, og lad os finde nogle løsninger på det, svarer Carsten Rasmussen (S).

Indgå en fratrædelsesaftale

Ved forhandlingen mellem BUPL (Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund) og repræsentanter for Næstved Kommune var der dog ifølge BUPL enighed om, at det ikke er sagligt at afskedige Martin Christensen som følge af de udtalelser, han fremsatte på vælgermødet.

I stedet enedes pædagogernes fagforening, Næstved Kommune og Martin Christensen om at indgå en fratrædelsesaftale. Parterne har aftalt ikke at offentliggøre de nærmere vilkår for ansættelsesforholdets ophør.

Formanden for den lokale BUPL-fagforening, BUPL Sydøst, Betina Vincent Andersen tilfreds med fratrædelsesaftalen, men bekymret for, hvad der foregår i Næstved Kommune.

- For Martin var det bedst, at vi blev enige om at slutte ansættelsesforholdet. Men vi havde helst set, at den her sag aldrig var opstået. Kommunen har tydeligvis begået en række fejl i forsøget på at fyre vores medlem, udtaler Betina Vincent Andersen i en pressemeddelelse.

Formand: Det efterlader en bekymring 

Men i BUPL undrer man sig blandt andet over borgmester Carsten Rasmussens andel i sagen. I flere pressehistorier fremgår det, at borgmesteren har haft en afgørende rolle i beslutningen om at fyre Martin Christensen, der som byrådskandidat stillede op for Børnenes Parti ved kommunevalget.

- Så vidt, jeg er orienteret, må den politiske ledelse i kommunen ikke blande sig i personalesager på den måde, det er sket her. Det efterlader en bekymring om, hvor vidt det her handler om at lukke munden på medarbejdere, der giver deres mening til kende på en kritisk måde. Jeg forventer, at borgmesteren står frem og forklarer, hvad der er sket. siger Betina Vincent Andersen og fortsætter:

- Det er desværre ikke ukendt, at mange offentlige ansatte oplever, at ytringsfriheden i kommunerne har trange kår. Det sætter sager, som den her, desværre en tyk streg under. Vi håber, at byrådet tager det her op og sender et klart signal til medarbejderne i kommunen om, at kritik er velkommen, og at man ikke vil se flere af den type sager.

TV ØST har talt med lederen på Kobberbakke Skolen, hvor Martin Christensen var ansat, men hun har ikke ønsket at udtale sig.


Nyhedsoverblik