TV2 ØST har de seneste dage fortalt, at millioner af skattekroner gennem de sidste to-tre år er blevet brugt på gavekort, alkohol, fester, restauranter og hotelophold til medarbejdere og ledere i Center for Dagtilbud og Skole (CDS) i Næstved Kommune.
Beløb, der langt overskrider både retningslinjerne - men også basal sund fornuft.
Så et af de spørgsmål, som optager borgerne i kommunen er, hvordan kunne det ske? For Næstved er en stor kommune med en lang række ansatte, som hver dag holder øje med budgetterne - så hvorfor er der ikke nogen, som opdagede det?
Borgmester: Det er ledernes ansvar
TV2 ØST har spurgt både politikere i Næstved Kommune samt professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh - og de er alle enige. Det handler om kulturen i kommunen.
- Afdelingens budgetter er ikke blevet overskredet. Så umiddelbart har alt set fint ud. Man skal huske, at det er lederne på skolerne og på dagsinstitutionerne, der underskriver bilagene. De bliver så sendt videre - og hvis budgettet ser fint ud og ikke er overskredet, så bliver det godkendt. Det er først, når vi får oplyst, at der er mistanke om bilagene og pengene ikke går til kerneydelserne - børnene - at vi fatter mistanke og begynder at undersøge alle bilag, siger borgmester Carsten Rasmussen (S)
Han fortæller, at kommunens interne revision nu har screenet 200.000 bilag i CDS. Og det har været en øjenåbner.
- Vi kan jo se, at der har været en usund kultur, hvor der er blevet brugt uforholdsvist mange penge på ting, der ikke har noget med børnene at gøre. Og det skal rettes op - og det er vi i gang med, siger Carsten Rasmussen.
Aldrig set noget lignende
Professor i offentlig ledelse og økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, mener, at lederne bør sættes på skolebænken igen.
- Hvis lederne ikke forstår de basale regler i offentlig forvaltning, så bør de få en advarsel i form af en samtale - og derefter, så er det en fyring. I min optik har lederne koblet alt sund fornuft fra. Derfor bør lederne på skolebænken igen og lære de helt basale retningslinjer i offentlig forvaltning. Når man er leder, så skal man kende og stå ved sit ansvar. Personligt har jeg aldrig set noget lignende i forhold til misbrug af - og systematisk forbrug af penge, som reelt set burde være gået til børnene, siger Per Nikolaj Bukh.
Han giver dog borgmesteren ret i, at man ikke altid opdager et højt misbrug af skattekroner hurtigt.
- Hvis en leder har godkendt en regning - og alt ellers ser fint ud, så bliver regningerne jo godkendt, hvis de er inde for budgettet. Så jeg kan godt forstå, at man ikke umiddelbart opdager det. Men det er et tegn på en usund kultur, hvis ledere i årevis har sagt, 'at går den, så går den'. Og det spreder sig som ringe i vandet, indtil man har glemt reglerne. Og der må jeg bare sige, at hvis man ikke forstår de basale offentlige retningslinjer som leder, så bør man overveje, om man ikke skal sige sit job op. Man er ansat under offentlige vilkår, og der er altså andre spilleregler end i det private, siger Per Nikolaj Bukh, der opfordrer Næstved Kommune til at give alle sine ledere et kursus i reglerne for offentlig ledelse.
Vi skal kigge på de erfarne ledere
Per Nikolaj Bukh bliver bakket op af det konservative byrådsmedlem i Næstved, Rune Kristensen.
- Det er gået helt galt i centeret. Og vi politikere bør stille det spørgsmål, om vi overhovedet kan ændre den kultur, hvis der stadig sidder en række ledere derinde, som synes, at det ok, at bruge penge på gaver, alkohol og fester. Jeg er enig i, at der er en rigtig dårlig kultur i kommunen, men netop derfor skal vi have vendt hver en sten, siger Rune Kristensen.
- Jeg er enig med borgmesteren i, at der er mange vanvittigt dygtige medarbejdere i CDS, og de skal ikke lægges til last, hvad deres ledere har gjort. Men vi bliver nødt til at undersøge de ledere - som bør gå foran med et godt eksempel - om de egentligt selv har været med til at skabe den kultur, der er sneget sig ind. For vi skal have stoppet det nu, siger Rune Kristensen (K).