Ordførere om skovsti med plastikaffald: - Det burde ikke kunne ske

Det flyder med plastik-, jern- og kabelstykker på flere skovstier i Næstved. Miljøordførerne vil tage sagen op med ministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rawplugs, jernstykker og kabelstumper.

Det er noget af det, man kan finde på anlagte skovstier ved Saltø Gods og ved Rønnebæk ved Næstved. Gruset er lavet af byggeaffald, og i det er der en del plastik, metal og andet, som ellers normalt ikke hører til i naturen.

quote Det er klart, at det går jo ikke. Vi gør en lang række indsatser for at begrænse affald alle mulige steder, og så går det selvfølgelig ikke, at man spreder det med fuldt overlæg fordi man anlægger en sti

Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører, Socialdemokratiet

Og det undrer flere miljøordførere i Folketinget.

- Jeg synes, det virker meget underligt. Det må jeg sige, siger Pia Adelsteen, der er miljøordfører for Dansk Folkeparti og uddyber:

- Hvis man bruger sådan noget byggeaffald, knuser det og genbruger det, og det gør man tit, men så gør man det under asfaltveje. Men at lægge det ud i skoven, det virker altså grotesk på mig. Det ser underligt ud, siger hun.

Saltø Skov
Læs også
Endnu en skov flyder med plastik: - Det er ikke acceptabelt
Saltø Skov
Læs også
Endnu en skov flyder med plastik: - Det er ikke acceptabelt

Dem, der laver stien, har ansvaret

Også Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen er uforstående overfor brugen af det materiale på en skovsti.

- Det er klart, at det går jo ikke. Vi gør jo alt muligt for, at folk skal behandle vores natur ordentligt, og vi gør en lang række indsatser for at begrænse affald alle mulige steder, og så går det selvfølgelig ikke, at man spreder det med fuldt overlæg, fordi man anlægger en sti, siger Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for Socialdemokratiet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud på stien ved Rønnebæk Søskov. Stien er anlagt af genbrugsstabil, der indeholder plast- og metalstykker.
Sådan ser det ud på stien ved Rønnebæk Søskov. Stien er anlagt af genbrugsstabil, der indeholder plast- og metalstykker. Foto: TV2 ØST

Det er, ifølge Miljøstyrelsen, producenten af byggeaffaldet, som man bruger til stierne, der har ansvaret for at sortere det, så det er i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsen.

Men det ændrer ifølge Socialdemokratiets ordfører ikke på, at dem, der lægger byggeaffaldet som sti, har ansvaret.

- Hvis man giver sig ud i at anlægge sådan en sti – og det er ligegyldigt, om man er stat, kommune eller lodsejer, så har man ansvaret for, at det materiale man bruger, at det ikke er skadeligt for naturen, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Saltø Skov
Læs også
Skovstier er fyldt med små og store plastikstykker
Saltø Skov
Læs også
Skovstier er fyldt med små og store plastikstykker

Ingen bagatelgrænse for "andet affald"

Det findes regler for brug af restaffald, som det, man benytter til stabilgrus på stierne. Dels er der restproduktbekendtgørelsen, der bruges til at vurdere, om byggeaffaldet, man bruger til stier, er uforurenet. Men der er ikke en bagatelgrænse for, hvor meget "andet affald", der må være i byggeaffaldet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er, hvad man kan finde af plastikstykker på den nyanlagte sti ved Rønnebæk Søskov.
Det er, hvad man kan finde af plastikstykker på den nyanlagte sti ved Rønnebæk Søskov. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Ifølge Miljøstyrelsen er det kommunen, der fører tilsyn med, at reglerne for anvendelse af sorteret bygge- og anlægsaffald overholdes.

Her vil Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsteen bede ministeren se på, om der skal laves noget om.

- Hvis der er noget med nogle bekendtgørelser, der skal gøres anderledes, så må vi gøre det. Det kan ikke nytte noget, at vi den ene dag sidder og snakker om, at vi skal gøre alt for at undgå plastikaffald i naturen og have pant på juiceflasker, og bagefter så det, der ikke kan bruges, det knuser vi og smider ud på en grussti, det virker jo grotesk, siger Pia Adelsteen.

Også Christian Rabjerg Madsen (S) vil bede ministeren forholde sig til problemstillingen.

- Jeg laver et skriftligt udvalgsspørgsmål for at få ministeren på banen, og med håb om, at han griber ind og man får en bedre kontrol med, hvad det er for noget restaffald, som man bruger til de her projekter, siger Christian Rabjerg Madsen (S).


Nyhedsoverblik