Ordblinde Pernille er blogger: - Jeg er meget mere end en stavefejl

Det skal ikke være et tabu at være ordblind, mener 27-årige Pernille Efrann fra Næstved, som blogger åbent og ærligt om sit handicap.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er ikke noget, der skal stoppe mig i at tage en uddannelse og bevise, at jeg er meget mere end en stavefejl.

Så klart er budskabet fra 27-årige Pernille Efrann fra Næstved. Hun er nemlig ikke kun ordblind, men også blogger. På sin blog efrann.dk skriver hun om stort og småt fra sit liv, og rigtig meget af det handler om at være ordblind.

- Jeg kan ikke ændre det, om jeg så ville. Jeg må få det bedste ud af det, jeg har. Det har jeg så gjort ved min blog - ved at dele ud af mit handicap og gøre det til en styrke, fortæller hun til TV ØST.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal ikke være et tabu

Nogle ordblinde føler, at deres ordblindhed er et tabu. Men sådan skal det ikke være, mener Pernille Efrann. Hun håber nemlig, at hun med sin blog kan nedbryde tabuet om ordblindhed. Hun får somme tider hjælp af sin kæreste til at rette stavefejl, men andre gange får teksten lov at stå, som den er - inklusive de fejl, der måtte være.

quote Jeg kan ikke ændre det, om jeg så ville. Jeg må få det bedste ud af det, jeg har

Pernille Efrann, ordblind blogger

- På den måde viser jeg lidt af, hvem jeg er omme bag mine fejl. Jeg synes, det er vigtigt, at man viser, hvem man er uden hele tiden at blive rettet, fortæller hun.

Det er tit ordenes endelser, der volder problemer. Som et eksempel nævner Penille ordet "restaurant", som er særlig svært, fordi det jo udtales "resturang". 

Det er vigtigt, at man tør stå ved sit handicap og gøre det til en styrke, mener Pernille Efrann.
Det er vigtigt, at man tør stå ved sit handicap og gøre det til en styrke, mener Pernille Efrann.

Pernilles råd: Bliv ved med at kæmpe

Pernille Efrann håber, at hendes blog kan inspirere andre ordblinde til at opnå det, de gerne vil i livet. Selv har hun gennemført handelsskolen og en uddannelse som serviceøkonom.

- Lige meget hvort stort et handicap, man har, eller hvor svært man har det med at være ordblind, så kan man altid forbedre sig. Man skal ikke tro, at man kan nå hertil og ikke længere, mener hun.

quote Lad alle de andre være negative. Deres mening og dømmekraft skal ikke ødelægge dig.

Pernille Efrann, ordblind blogger.

Ordblinde kan nemlig rigtig meget - uanset hvilke fordomme andre mennesker måtte have.

- Mit bedste råd til andre ordblinde er at blive ved med at kæmpe og have lidt selvironi. Lad alle de andre være negative. Deres mening og dømmekraft skal ikke ødelægge dig, fortæller Pernille Efrann.

Læs mere om Pernille Efrann og hendes ordblindhed på hendes blog her.

Fakta om ordblindhed

Ordblindhed er en vedvarende funktionsnedsættelse, som har store konsekvenser for håndtering af skriftsprog, for eksempel når man skal læse, stave og formulere sig på skrift. Ordblindhed opleves derfor ofte som et stort handicap.

Intensiv undervisning og it-baserede læse- og staveværktøjer er afgørende nødvendige for mennesker med ordblindhed.

Ordblindhed kan også have konsekvenser for andre sproglige områder end det rent læse- og stavetekniske, for eksempel problemer med syntaks i skrift og tale, problemer med formulering i forskellige genrer og problemer med forskellige dele af læseforståelse og faglig læsning.

Hertil kommer sociale og psykologiske følgevirkninger af ordblindheden: begrænsninger i forhold til uddannelsesvalg, mangel på selvtillid og et betydeligt større tidsforbrug til alt, der har med læsning og skriftlig formulering at gøre.

Kilde: Ordblindeforeningen

Nyhedsoverblik