Ordblinde får hjælp af telefoner

Smartphones og tablets har gjort det langt lettere at være ordblind. I Stubbekøbing er det blevet noget sjovere at gå i skole for 14-årige Jakob Juel Jensen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er i dag langt lettere at være ordblind i skolen eller på arbejdspladsen, end det var for blot nogle få år siden.

De seneste år er der nemlig kommet et hav af ordblinde-programmer og -apps til smartphones og tablets.

Hjælp med i lommen

Det betyder, at ordblinde i dag ikke længere behøver at finde en stor computer med en scanner for, at de kan få hjælp til at få læst en tekst på et papir.

Det fortæller Pernille Missel, der er konsulent i Informations- og kommunikationsteknologi på Videnscenter for Specialpædagogik i Næstved Kommune.

- Det er blevet nemmere at være ordblind, fordi udstyret er blevet meget mindre og dermed mere mobilt. Nu kan man have det med i lommen overalt og få lynhurtig hjælp når som helst, siger Pernille Missel til DR Ultra Nyt.

Forudsiger ord

Hun oplever, at der hele tiden kommer nyere og bedre hjælpe-programmer på dansk til både tablets, smartphones og computere.

Et af de seneste hedder AppWriter Pocket og er til iPhone. Her kan man få ordforslag og oplæsning, hvis man vil skrive en SMS, mail eller anden tekst.

Det fungerer som en slags forbedret intelligent telefonordbog, der forudsiger, hvilke ord man vil skrive ud fra sammenhængen af de forrige ord.

Jakob sakkede bagud

På den måde kan man undgå stavefejl både i skole og på job og i fritiden på Facebook og så videre.

14-årige Jakob Juel Jensen fra Stubbekøbing er en dem, der er rigtig glad for de nye hjælpemidler.

- Jeg opdagede, at jeg var ordblind i 3. klasse, fordi jeg begyndte at sakke bagud og havde svært ved at følge med. Når vi lavede opgaver, så var jeg kun halvt færdig, når de andre var helt færdige. Til tider var det ikke så sjovt, siger Jakob Juel Jensen til DR Ultra Nyt.

Næsten alle fag nemmere

Først for nogle måneder siden fik han en iPad, som han let kunne have med i skole. Og det har gjort underværker.

- Det er næsten alle fag i skolen, som der er blevet nemmere. Med iPad'en tager det ingen tid at tage et billede af en tekst, og så skal man bare trykke play for at få læst teksten op, siger han.

Der findes ingen præcis opgørelse over, hvor mange der er ordblinde. Men undersøgelser tyder på, at det er op mod 7 procent af befolkningen.

/Ritzau/