¨

Officerformand: Auditørkorpset har svigtet

Foto: TV ØST

Formand for Officerer i Danmark mener, at auditørkorps har svigtet i frifindelsessag om grov pligtforsømmelse.

Uanmindelig tilfredshed blandt officererne

Der er både glæde og utilfredshed at hente hos formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, Bent Fabricius, oven på tirsdagens dom ved Retten i Næstved, hvor en 27-årig delingsfører blev frifundet for grov pligtforsømmelse.

Retten vurderede, at officeren ikke svigtede som befalingsmand, da den 22-årige soldat Jacob Sten Lund Olsen fra Bornholm døde af en luremine i Afghanistan den 3. september i fjor.

- Vi er selvfølgelig glade for udfaldet. Vores grundholdning er, at den sag aldrig nogensinde burde have været rejst. Men det er den, og nu er den så blevet afgjort i retssystemet, og vi er ualmindelig tilfredse, siger Bent Fabricius.

Grundlaget for sagen var alt for ringe

Han mener, at Auditørkorpsets basis for at rejse sagen har været alt for ringe.

- I den her sag har Auditørkorpsets dømmekraft efter min opfattelse svigtet. Det er jo hele problemet og grunden til, at vi mener, at den ikke burde have været rejst. Vi synes ikke, at der er et reelt grundlag.

Kan medføre usikkerhed blandt officerer

- Selvfølgelig skal HOD's medlemmer stå til ansvar for deres handlinger, men her er det ikke indlysende klart, at der er begået fejl, der kan begrunde, at en ung mand hives ud af sin tjeneste og suspenderes, hvorefter han gennemgår et langt retsforløb, siger han.

Det kan blandt andet medføre stor usikkerhed for mange af officerens kolleger, der for alt i verden vil undgå at ende i samme situation. Det må og skal være med i overvejelserne, hvad det vil betyde at fjerne en person fra felten, mener Bent Fabricius.

- Det betyder jo ikke, at man ikke siddeløbende kan gennemføre de nødvendige undersøgelser, siger han.

Bedre samarbejde vil forhindre lignende sager

Bent Fabricius mener, at bedre samarbejde mellem forsvaret og Auditørkorpset måske vil kunne forhindre lignende sager.

- Soldater optræder i et helt andet scenarie end herhjemme, og det kan jo godt være svært for retssystemet at forholde sig til.

- Auditørkorpset er naturligvis en suveræn enhed, der træffer egne beslutninger, men forsvaret kunne jo hjælpe dem med at fortolke det, de ser derude, således at de ikke misforstår, siger han.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App