Nye affaldsplaner fra regeringen: Nu skal også virksomheder sortere affald

Regeringen arbejder lige nu på en ny klimahandlingsplan, det kan betyde, at virksomheder skal til at sortere i ti forskellige typer affald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Maria Post Jakobsens gæster i cafeen Alt Godt i Næstved er færdige med at spise, bliver madresterne fra tallerknerne puttet ned i samme skraldespand, som den med papirservietter og plastik.

- Lige nu sorterer vi pap, glas og pant for sig, og resten kommer i den samme skraldespand, siger Maria Post Jakobsen, der er indehaver af Alt Godt i Næstved.

quote Det kræver faktisk flere hænder og mere personale

Maria Post Jakobsen, indehaver Alt Godt, Næstved

Lige nu gælder der ingen ensartede retningslinjer for affaldssortering for virksomheder, men det hører måske snart fortiden til. Regeringen vil nemlig ensrette affaldssorteringen i hele landet og samtidig sikre, at også virksomheder vil skulle sortere affald i ti forskellige kategorier.

Det er dog ikke noget, man glæder sig til på caféen i Næstved.

- Det bliver meget omfangsrigt, og det giver rigtig meget ekstraarbejde for alle mine medarbejdere, inklusive mig selv. Det kræver faktisk flere hænder og mere personale, spår Maria Post Jakobsen.

I elektrikervirksomheden El og Teknik har Anders Colding Lund Petersen besluttet, at der skal sorteres så meget som muligt.
I elektrikervirksomheden El og Teknik har Anders Colding Lund Petersen besluttet, at der skal sorteres så meget som muligt. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Sorterer i 23 forskellige typer

Hos elektrikervirksomheden El og Teknik i Næstved er de allerede for flere år siden startet med at sortere deres affald. Ikke fordi de skulle,  men fordi virksomheden selv mente, at det var det rigtige at gøre.

Da de flyttede til nye lokaler, var det nærliggende for Anders Colding Lund Petersen, der er partner i virksomheden, at indtænke, hvordan de kunne optimere deres affaldssortering.

quote Hvis man ser på miljøet, så er der rigtig mange ting, der kan genanvendes

Anders Colding Lund Petersen, Partner, El og Teknik, Næstved 

- Det er ikke, fordi vi har en målsætning om at sortere meget. Vi vil bare gerne sortere det, der giver mening, siger Anders Colding Lund Petersen og fortsætter:

- Hvis man ser på miljøet, så er der rigtig mange ting, der kan genanvendes. De ting, vi sorterer i, er der stor mulighed for at give videre til genanvendelse.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Hos elektrikervirksomheden El og Teknik i Næstved er de måske kommende retningslinjer ikke en udfordring.
Hos elektrikervirksomheden El og Teknik i Næstved er de måske kommende retningslinjer ikke en udfordring. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Derfor sorterer de lige nu i 23 forskellige typer affald.

Ifølge Anders Colding Lund Petersen er det ikke alle 35 medarbejdere i virksomheden, der synes, at det er lige sjovt at sortere deres affald. Men for Bjørn Nielsen der er elektriker i El og Teknik, har det bare været et spørgsmål om tilvænning.

- Når vi pakker ud hos kunden, så bruger vi lige tiden på hurtigt at sortere med det samme. Når vi er hjemme, så er bilen tømt efter fem minutter, siger Bjørn Nielsen.

Ens regler for virksomheder og husholdninger

Baggrunden for den nye klimahandlingsplan, som endnu ikke er præsenteret, er, at klimabelastningen skal reduceres med 70 procent inden 2030.

quote Alle skal sortere på samme måde 

Mette Gjerskov (S), Medlem af Klima- og Miljøudvalget

Hvis det skal nås, så er det ifølge Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov væsentligt, at det ikke kun er husholdningerne, der bidrager med affaldssorteringen.

- Det vi foreslår er, at man ser virksomheder og husholdninger ens, så alle sorterer på samme måde, siger Mette Gjerskov, der er medlem af Klima- og Miljøudvalget.

Hvis virksomhederne bliver en del af den nye aftale, så er Maria Post Jakobsen i Næstved endnu ikke klar til at have ti forskellige skraldespande i køkkenet.

- Det er ikke, fordi vi ikke vi gå ind for miljøet, men jeg tror bare, at det kræver rigtig meget ekstraarbejde at håndtere så meget affald, der skal sorteres. Men hvis det bliver aktuelt, så må vi jo arbejde os hen imod det, siger hun.