Narkobud i Næstved fængslet - købere får bødestraf

Med varetægtsfængslingen af en 18-årig narkosælger mener politiet, at det har fat i en gruppe af hvide bude, der sidste år solgte kokain i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bestil varen og få den bragt ud på den ønskede adresse.

Sådan bestiller man en pizza, men ovenstående fremgangsmåde bruges også i narkomiljøet af de såkaldte hvide bude. 

Bud-betegnelsen er slang for personer, der typisk via salgstelefoner modtager bestillinger på narkotika fra en større kundekreds og leverer den ønskede mængde på en bestemt adresse. Nogle gange lige til døren, andre gange på specifikke, aftalte mødesteder.

De hvide bude opererer i vid udstrækning i flere store byer i Danmark, og de seneste år er flere sælgere blevet idømt lange fængselsstraffe. 

I Næstved har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i øjeblikket to sagskomplekser kørende mod personer, der har solgt kokain til sydsjællandske købere.

Den ene er efterforsket færdig. Her skal to mænd i retten i Næstved, tiltalt for at sælge 228 gram kokain i løbet af 2019. Det sker i slutningen af februar, hvor der er berammet fem retsdage. 

Er ved at færdiggøre efterforskningen

Som ringe i vandet fortsatte fire andre bude kokainsalget i 2019, da de to mænd i sin tid blev anholdt.

Også de fire har politiet nu i sin varetægt, og fra den gruppe blev en 18-årig mand onsdag varetægtsfængslet foreløbig frem til den 5. marts, sigtet for salg af ikke under to kilo kokain i en periode på fire måneder.

Opbevaringen og salget af kokainen skete blandt andet fra en kælderlejlighed i Næstved by.  

quote Vi mener, at vi har fat i gruppen

Ove Groth, politikommissær, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Manden nægter sig skyldig, men erkender ifølge sin forsvarer, Susan Jørgensen, at have medvirket til salg af mellem 100 og 150 gram kokain.

Af de fire har en 19-årig mand allerede fået sin dom: Tilbage i december indrømmede han blankt salg af de knap to kilo kokain hen over foråret og forsommeren. Det kostede ham fem års fængsel og konfiskering af 200.000 kroner. 

De to sidste i firemandsbanden, begge 19-årig mænd, er også sigtet for salg af ikke under to kilo kokain og afventer sammen med den 18-årig deres retssager. 

- Af den sidste gruppe af sælgere er vi ved at færdiggøre efterforskningen. Vi mener, at vi har fat i gruppen, men jeg kan ikke udelukke flere anholdelser, siger politikommissær Ove Groth fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. 

Fordi retsmøderne er foregået for lukket døre af hensyn til efterforskningen, er det sparsomt, hvad han kan udtale sig om i sagerne. Eksempelvis hvordan handlerne er blevet aftalt, og på hvilke adresser køber og sælger har mødtes.

I flere byer er narkosalget helt åbenlyst - blandt andet i Vordingborg. Artiklen fortsætter under videoen.

På en offentlig parkeringsplads i Vordingborg by bliver der i stor stil købt og solgt narkotika. Det dokumenterede TV2 ØST i oktober 2019.

Købere har fået bødestraf

Det er først og fremmest sælgerne af narkotikaen, politiet går efter at fange og få straffet. 

Men er der ikke en efterspørgsel, er der heller ikke et salg, som det lyder, og derfor har køberne også politiets opmærksomhed - også i disse sager fra Næstved.

-  Der er en del købere, der også er blevet sigtet. De fleste af dem er afgjort med bødestraf, mens nogen stadig mangler, siger Ove Groth, der ikke har tal på køberne.