Nu kan udsatte borgere gå gratis til tandlæge

De mest socialt udsatte borgere skal kunne gå gratis til tandlægen. Det har regeringen og dens støttepartier vedtaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De næste tre år får landets kommuner 160 millioner kroner til at give socialt udsatte gratis tandlægehjælp. Det har regeringen og dens støttepartier besluttet. 

I Næstved er de allerede i fuld gang.

I byens gamle industrikvarter ligger Center for Socialt udsatte, og her er der netop åbnet en ny tandklinik, hvor kommunens udsatte borgere kan få en gratis tur i tandlægestolen.

Ingen tandlæge i årevis

En af de personer, der har taget imod tilbuddet, er Anni Stigfeldt. Hun har stort set ikke fået nogen tandlægebehandling siden folkeskolen, så det var med en vis portion nervøsitet, at hun åbnede munden og lod tandlægen kigge ind.

- Jeg er den der type, der godt lige pludselig kan finde på at trække mig, og så er jeg noget af en kylling, hvad bedøvelse angår, advarede hun tandlægen, inden de gik i gang. 

Prioriterer ikke tandlægebesøg økonomisk

Frem til 2023 afsættes der årligt 60 millioner kroner til at kommunerne kan etablere tandpleje, som er målrettet de allermest socialt udsatte.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anni Stigfeldt har levet et hård liv med hash- og alkoholmisbrug og har længe haft tandpine.
Anni Stigfeldt har levet et hård liv med hash- og alkoholmisbrug og har længe haft tandpine. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Og det er en stor overvindelse for mange socialt udsatte at møde op. Anni Stigfeldt har levet et hårdt liv med prostitution, hash- og alkoholmisbrug, og selv om hun har døjet med tandpine længe, har hun ikke haft råd til at få tænderne ordnet, og det er en problematik, som gælder for mange socialt udsatte.

Artiklen fortsætter under billedet.

Socialt udsatte prioriterer som regel ikke det at gå til tandlæge økonomisk, forklarer Anne-Mette Kistrup, centerleder i Center for socialt udsatte i Næstved.
Socialt udsatte prioriterer som regel ikke det at gå til tandlæge økonomisk, forklarer Anne-Mette Kistrup, centerleder i Center for socialt udsatte i Næstved. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

- Det bliver aldrig nogensinde en prioritet i den økonomi, som de har. De lærer at leve med smerten, og tænderne bliver værre, og hvis de bliver ved med at gå med smerter i tænderne, så får vi dem ikke ud af det her misbrug, fordi det bliver det, der dulmer det. Så det bliver sådan en skrue uden ende, hvis ikke vi gør noget ved det her, siger Anne-Mette Kistrup, centerleder, Center for socialt udsatte, Næstved. 

Anni Stigfeldt klarede sit første gratis tandlægebesøg som voksen og fik klaret det mest akutte. Nu venter flere behandlinger, hvis hun skal blive sin tandpine helt kvit.