Nu er der mulighed for at se rav-elgen

Rav-figuren, der blev fundet i vandet ud for Korsør lige før jul, er et helt enestående stykke Danmarkshistorie, og nu er der mulighed for at se ravelgen helt tæt på. Først på Slagelse Museum, og senere på Holbæk Museum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Snart bliver det muligt at se et stykke lokalt Danmarkshistorie. I december sidste år fandt Torben Toft Heidelbach fra Korsør en ravfigur ved Næsby, og nu bliver den udstillet på museum, skriver Museum Vestsjælland i en pressemeddelelse.

27. januar klokken 16-19 kan man se ravfiguren, der er formet som en elg helt tæt på. Det foregår på Slagelse Museum. Ved arrangementet kan man møde Torben Toft Heidelbach, som fortæller om, hvordan han fandt ravfiguren i vandet og først troede, det var en bideskinne til babyer.

Ikke set i Danmark før

Heldigvis fik han set nærmere på sit fund og tog kontakt til museumsinspektør Peter Vang Petersen på Nationalmuseet, der straks tog til Korsør og hentede genstanden. Efter at have set ravfiguren var Peter Vang Petersen ikke i tvivl:

- Vi har aldrig set sådan en figur før i Danmark. Vi tror faktisk, det er det ældste kunstværk fra Norden, som vi kender til, siger han.

Han vurderer, at figuren er omkring 13.000 år gammel. Det kan man se ud fra ornamentikken på siden af den.

Elg eller hest?

Umiddelbart mener museumsinspektøren, at der er tale om en elg. Det har været debatteret i pressen, om det mon ikke snarere skulle være en hest, men arkæologerne kender til lignende figurer fra Tyskland, som ligner den meget - og meget tydeligt er afbildninger af elge.

For 13.000 år siden var elgen ret ny i Danmark. Den kom med de første skove, der netop begyndte at brede sig på det tidspunkt.

Museum Vestsjælland og Nationalmuseet har aftalt, at ravelgen fra 14. februar bliver udstillet på Holbæk Museum i særudstillingen Død mands gods. Her kan den ses indtil den 15. maj 2016.

Læs mere her.