Nemmere at få førtidspension i Næstved

Den samme person kan få tildelt førtidspension i en kommune, men ikke i en anden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bor man i Næstved er chancen for at blive tildelt førtidspension næsten dobbelt så stor som i København. Det viser en analyse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, skriver Politiken.

Styrelsen har delt landets jobcentre på i 10 grupper, hvor der inden for gruppen er de samme fællestræk. Der burde derfor ikke skulle være særlig stor forskel på, hvor mange borgere der modtager førtidspension. Men det er der. Hvor otte ud af 100 borgere i Næstved for eksempel modtager førtidspension, gælder det kun fem ud af hver 100 i København.

Det er et problem for firmaerne, der mangler arbejdskraft, for de personer, der ender på forsørgelse resten af livet, og for samfundet, der skal betale for det, siger konsulent Sarah Fredberg, Dansk Arbejdsgiverforening, og henviser til en undersøgelse fra Statsforvaltningen i Syddanmark, der viste, at 50 procent af sagerne om førtidspension indeholdt fejl.

Strammede kommuner, der har flere førtidspensionister end gennemsnit op, ville de iifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen spare over 1,3 milliard kroner årligt. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet er bekymret over udviklingen.

- Det kan ikke hjælpe, at man som borger i det her land har visse rettigheder, men som man kun nogle steder kan få opfyldt, fordi der er forskel på kommunerne, siger han til Politiken.

Hvis andelen af førtidspensionister i Næstved lignede gennemsnittet for de kommuner, byen kan sammenlignes med, ville kommunen årligt kunne spare 42 millioner kroner på
førtidspensioner. Der er endnu flere penge at hente i Odense og Århus, hvor der kan hentes besparelser på henholdsvis 190 og 154 millioner kroner årligt.

/ritzau/