¨

Nej til udvidelse skuffer landmand

Foto: TV ØST

Næstved Kommunes tekniske udvalg har netop sagt nej til at lade landmand Søren Hansen udvide sin svinefarm på trods af, at han overholder alle regler.

Søren Hansen kommer ikke til at udvide sin svinebesætning ved Fuglebjerg. I hvert fald ikke hvis han tager svaret fra teknisk udvalg i Næstved Kommune for endeligt.

I udvalget har Socialdemokraterne, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vendt tommelfingeren ned til hans ansøgning om at udvide besætningen til 1540 årssøer og en årsproduktion på 49.000 30-kilos grise. De siger nej, fordi de frygter for drikkevandet, men afslaget kommer bag på både Søren Hansen og hans rådgiver, skriver Landbrugsavisen.

- Vi har sendt et projekt ind, som overholder al generel lovgivning, og vi har støttet os til, at forvaltningen har været meget grundige i deres forberedelse af sagen uden at finde forhold, som lovgivningmæssigt kunne bremse projektet.  Vi har ikke tidligere haft sager, hvor politikerne sætter sig ud over lovgivningen og nedstemmer et projekt. Det er lidt rystende, siger Piil Krogsgaard, der er miljørådgiver i landboforeningen Gefion.

Velunderbygget ansøgning

Han var med fra start, da Søren Hansen i 2013 overvejede at købe gården ved Fuglebjerg og forhørte sig om mulighederne for at udvide. Piil Krogsgaard undersøgte sagen, lavede beregninger, og sammen havde de møde med kommunen, som dengang sagde, at der umiddelbart ikke skulle være nogen problemer.

Søren Hansen og Piil Krogsgaard var i løbet af 2013 og 2014 i dialog med forvaltningen for netop at tage hånd om de problematikker, derk unne være ved at udvide. Dem tog de imidlertid hånd om, og der blev taget hensyn til både ammoniak-krav, gylleforsuring, fodertilpasning, restriktioner for trafikken med landbrugsmaskiner, og der blev også lavet en lugtberegning i forhold til at holde sig under grænseværdierne for at genere naboerne mindst muligt, så Søren Hansen følte, at han afleverede en god og velunderbygget ansøgning til kommunen.

Sagen for byrådet

Nu har teknisk udvalg så sagt nej, men han har ikke tænkt sig at give op, selv om 82 naboer har protesteret mod udvidelsen i et åbent brev.

- Vi går hele vejen, hvis det bliver nødvendigt, men jeg er nu overbevidst om, at byrådet vil godkende udkastet og sende den i høring, siger han til Landbrugsavisen.

Karsten Nonbo (V), der selv sidder i udvalget og også er medlem af Folketinget, siger til avisen, at han er overrakset over nej'et. Han mener, at politikerne ikke har ret til at afslå ansøgningen, når Søren Hansen har fulgt alle regler og lovgivninger på området.

Sagen skal nu med på næste byrådsmøde 23. februar.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App