Nedbrændt herregård slår dørene op for første gang

Lørdag fik offentligheden for første gang lov til at se den nedbrændte herregård Sparresholm ved Toksværd nær Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Naboer og nysgerrige får lørdag for første gang lov til at se ned nedbrændte herregård Sparresholm ved Toksværd, nær Næstved.

Det sker, når de indtil klokken 16.00 lørdag kan besøge herregården, hvis hovedbygning fra 1609 nedbrændte ved en lynbrand natten til den 20. juni 2013.

Mange mødt op

Der var allerede i formiddagstimerne mødt mange op for at se ruinen.

- Det er ikke normalt, at vi har åbent for offentligheden – og det er egentlig ikke så meget for min skyld. Det er mere af hensyn til naboer og andre fra området, der så kan komme ind og se stedet, før vi går i gang med at bygge det op igen, siger ejeren af Sparresholm, Thomas Garth-Grüner, til TV ØST.

Hovedbygningen på Sparresholm var kendt for at være speciel – og især hovedtrappen i bygningen blev regnet for noget af det fineste af sin slags i Danmark. Bygningen var da også fredet i klasse A.

Det er blandt andet fredningsspørgsmål og forsikringsspørgsmål, der har forsinket en genopbygning.

Stor interesse

Thomas Garth-Grüner har oplevet, at rigtig mange i området har følelser knyttet til stedet, selvom de ikke har boet der.

- Folk kommer og viser mig billeder fra gamle dage, og vil gerne høre om, hvordan planerne er for genopbygningen. Både lokale, og folk, der har arbejdet her gennem tiden, fortæller han.

Lørdag er det 1.199 dage siden, at bygningen nedbrændte.


Nyhedsoverblik