Naturfolk og mountainbikere i konflikt - bliver fredet skov ødelagt?

Der er for mange ikke-godkendte mountainbikespor i skoven Fruens Plantage i Næstved, lyder kritikken. Klub kan ikke genkende kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mountainbikeryttere ødelægger dyrelivet og roen og fylder for meget i Fruens Plantage i Næstved, når de cykler rundt i den fredede skov, som har været kommunalt ejet siden 1994 og i dag betegnes som en aktivitetsskov.

Sådan lyder den skarpe kritik, der bliver fremsagt fra flere sider, herunder Danmarks Naturfredningsforening (DN).

quote Stierne er efterhånden blevet så tætte, så der ikke er plads til naturen, og det er jo naturen, folk kommer ud for at nyde

Helle Jessen (S), formand for teknisk udvalg, Næstved Kommune

I den fredede Fruens Plantage er der lovligt anlagt 4,6 kilometer godkendt spor, som mountainbikerne ufortrødent kan cykle rundt i. 

Kritikken går især på, at der i skoven i dag er anlagt mange stier og spor, der ikke er godkendte, men som med tiden er blevet formet af eksempelvis gående, løbende eller mountainbikere - de såkaldte piratspor. 

- Dyrene vil gerne have fred og ro og helst undgå mennesker, så jo flere, der færdes, jo mere trænger det dyrene og får dem til at søge andre steder hen, siger Henriette Gaborit, betyrelsesmedlem i DN.

Foreningen har på et bestyrelsesmøde i januar sat sig fast på, at ikke-godkendte spor skal fjernes fra Fruens Plantage.

Opret et råd

Også fra politisk hold er der kritik af antallet af stier og spor, der ikke er godkendt.  

- Så snart, der bliver lavet nye cykelstier, bliver de jo også brugt af alle andre og vævet sammen i resten af stisystemet, så der snart ikke er fred nogen steder, siger Helle Jessen (S), formand for teknisk udvalg.

Billedet fortsætter under billedet. 

Formanden for kommunens tekniske udvalg, Helle Jessen (S), mener, der skal oprettes et råd, der samler brugergrupperne, for at løse problemerne.
Formanden for kommunens tekniske udvalg, Helle Jessen (S), mener, der skal oprettes et råd, der samler brugergrupperne, for at løse problemerne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Derfor mener hun, at der skal oprettes et råd, der samler brugergrupperne, for at løse problemerne, ellers frygter hun for konsekvenserne. 

quote Det er kanondårlig stil, at man som mountainbiker ikke følger de pæle og piktogrammer, der viser dem rundt i skoven

Steen Dalum, bestyrelsesmedlem, Pingel MTB Race & Fun

- Stierne er efterhånden blevet så tætte, så der ikke er plads til naturen, og det er jo naturen, folk kommer ud for at nyde, siger hun. 

Kan ikke genkende kritik

I den lokale mountainbikeklub erkender man, at der i nogle tilfælde kan opstå piratspor. Men klubben kan ikke genkende kritikken af, at der uhæmmet bliver lavet nye spor og understreger, at det må være folk uden for klubben, der står bag.

- Alt, hvad vi laver, har en godkendelse. Vi går jo ikke bare rundt for sjov og laver et spor, siger bestyrelsesmedlem i Pingel MTB Race & Fun Steen Dalum.

Billedet fortsætter under billedet. 

Den lokale mountainbike klub kan ikke genkende kritikken af, at der nærmest uhæmmet bliver lavet nye spor, siger bestyrelsesmedlem Steen Dalum.
Den lokale mountainbike klub kan ikke genkende kritikken af, at der nærmest uhæmmet bliver lavet nye spor, siger bestyrelsesmedlem Steen Dalum. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Dog betyder det ikke, at foreningen mener, piratspor er i orden, og den gør, hvad den kan for at stoppe dem, eksempelvis ved at dække nye spor til med nedfaldne grene for at markere, at her skal rytterne ikke køre.    

- Det er kanondårlig stil, at man som mountainbiker ikke følger de pæle og piktogrammer, der viser dem rundt i skoven. Dem er der mange af, så der er ingen undskyldning for ikke at kunne finde rundt, siger Steen Dalum.