Naturcenter på Avnø kommer med opråb: Lad sælunger på stranden være

Det er helt normalt, at en sælunge efterlades på stranden af dens mor, og folk skal ikke stimle sammen rundt om den, lyder det fra naturcenter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Avnø skuffer aldrig – i hvert fald ikke hvis man vil se sæler.

Rundt regnet 50.000 gæster om året nyder godt af synet af de mange pattedyr, når de besøger Avnø Naturcenter på Sydsjælland.

I denne tid giver sæler på kysten dog panderynker hos flere af de besøgende. Sælerne på land er nyfødte unger, og de efterlades ofte på stranden, mens moderen er på jagt efter føde. Og her kan de ligge midt i solen og se nærmest udtørrede ud med fluer sværmende omkring sig.

Synet er dog helt normalt og skal ikke give anledning til bekymring, siger Tania Lundberg Lykkegaard, der er naturvejleder på Avnø Naturcenter.

Derfor kommer hun nu med et opråb.

- Kig på den i to sekunder og gå så væk fra den, så der er fred på stranden for moren.

Folk skubber sælungerne ud i vandet

Sælungens mor kommer op på kysten og giver ungen mælk tre-fire gange om dagen, og ungen skal tage 5-800 gram på om dagen den første måneds tid, fordi den herefter skal klare sig selv.

Naturvejleder Tania Lundberg Lykkegaard siger, at besøgende på Avnø skal gå væk fra sælunger, der ligger på stranden.
Naturvejleder Tania Lundberg Lykkegaard siger, at besøgende på Avnø skal gå væk fra sælunger, der ligger på stranden.

Tania Lundberg Lykkegaard fortæller, at centret den seneste tid har modtaget flere henvendelser fra bekymrede personer, og at det hvert år oplever, at folk prøver at skubbe sælunger ud i vandet igen eller bliver for længe ved dem.

- Bare en enkelt dag, hvor der står mennesker omkring en sælunge og forhindrer moren i at komme ind og give mælk, kan have en betydning for ungens overlevelse, siger hun.

I stedet opfordres besøgende til at nyde synet af en sælunge på stranden på afstand.

Video: Se hele indslaget her.