Næstved Sygehus sætter ind mod kolde patienter

Operationspatienter på Næstved Sygehus må ikke fryse. Et stort projekt for at holde dem varme ser ud til at redde liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kolde patienter kan blive syge

Varme senge og løbende målinger af temperaturen efter en operation har været med til at sende dødeligheden på operationsafsnittet på Næstved Sygehus ned i på et rekord lavt niveau.

Samtidig er antallet af patienter, der skal opereres igen også historisk lavt.

Det oplyser Dansk Selskab for patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Frysende patienter har større risiko

Problemet er, at kropstemperaturen hos en del patienter på operationsbordet simpelthen bliver for lavt. Og frysende patienter risikerer en række komplikationer efter operationen – konsekvenserne kan være blødning og infektioner og en langsommere helingsproces.

- Det er et almindeligt problem, at patienter risikerer afkøling i forbindelse med bedøvelse og operation. Vi troede egentlig, at vi gjorde, hvad vi kunne, for at holde patienterne varme, fortæller sygeplejerske Jens Hoelgaard, der er klinisk ansvarlig for udvikling og kvalitet på operationsafsnittet på Næstved Sygehus.

Varme senge kan hjælpe

Varme senge, varmluftsdyner, varmetæpper og lun dropvæske er nogle de hjælpemidler, som afdelingen har taget i brug for at sikre patienter mod afkøling. Hjælpemidlerne har også tidligere været brugt på operationsafsnittet, men aldrig så bevidst og systematisk som nu.

- Et eksempel på en helt konkret og lavpraktisk løsning er at sørge for lune senge til patienterne efter operationen. Vi blev opmærksomme på, at kropstemperaturen kan dykke ½-1 grad, når patienten flyttes over i en kølig seng. Det er et udsving, som betyder meget, hvis man i forvejen er lidt kold efter operationen, siger Jens Hoelgaard.


Nyhedsoverblik