Næstved Sygehus får ny afdeling for døende

En ny afdeling på Næstved Sygehus skal hjælpe døende patienter med smertelindring og gode råd til, hvordan de kan klare deres sidste tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den tidligere intensivafdeling på Næstved Sygehus er et stort byggerod i disse uger. Håndværkerne skal arbejde henover sommeren, og til august skal en helt ny afdeling for døende patienter stå klar:

 - Min største ambition er, at det bliver et rart sted at være, siger ledende overlæge Lars Clausen.

 Næstved Sygehus har med Lars Clausen i spidsen siden 2005 haft et hold af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale, der kører ud og hjælper døende patienter, så de kan tilbringe den sidste tid i eget hjem. Det har været en succes, og i dag vælger dobbelt så mange Næstved-borgere at dø i eget hjem.

 Selvom flere døende patienter nu kan blive i vante omgivelser, så sker det, at de kommer i en situation, hvor de har brug for et hospitalsophold, og her er det Lars Clausens erfaring, at de døende patienter ofte har svært ved at komme væk fra hospitalet igen. Det sker fordi fokus på en almindelig sengeafdeling er at helbrede patienterne.

 - På den her afdeling fokuserer vi mere på livskvalitet og smertelindring, fortæller han og forklarer samtidig, at de fleste døendes højeste ønske er at dø i fredelige omgivelser og ofte gerne i eget hjem.

Lars Clausen har været udlånt til Herlev Hospital, hvor han startede en lignende afdeling, og her er de døende patienternes tid på hospitalet skåret ned fra tre uger til én uge.