¨

Næstved Kommune tvinger næsten blind i ny praktik

Foto: TV ØST

57-årige og næsten blinde Carol Rask skal i praktik. Hun så ellers helst, at hun fik en førtidspension, da hendes arbejdsevne tidligere er vurderet til nul.

En næsten blind 57-årig kvinde fra Sandved bliver nu tvunget i praktik af Næstved Kommune, efter hun er blevet nægtet førtidspension. Det skriver Fagbladet 3F.

Samtidig med, at den næsten blinde Carol Rask søger om gældssanering efter at have måttet sælge sit hus med et gigantisk tab, vil Næstved Kommune nu som led i et ressourceforløb sende hende i et tre til seks måneder langt praktikforløb.

Arbejdsevne lig nul

Hun lider af en sjælden bindevævssygdom, der er ved at gøre hende blind, giver knuder på kranspulsåren og i fingrene, dårligt blodomløb og store, kløende sår på ryggen.

For tre år siden måtte hun derfor droppe sit arbejde som SOSU-assistent. Efterfølgende kom hun på sygedagpenge. Men i efteråret valgte kommunen at sætte hende på en såkaldt ressourceforløbsydelse, der betyder, at hun skal leve for mindre end 11.000 kroner om måneden før skat.

Carol Rask mener ikke selv, hun kan varetage et arbejde, og en sagsbehandler fra jobcentret udtalte da også i november sidste år, at hendes arbejdsevne er lig nul.

- Kommunen har uden held forsøgt at finde en praktikplads til hende siden marts 2013. Og der er intet i ressourceforløbet, som vil forbedre Carols arbejdsevne, da hun ud over at være næsten blind også lider af en række andre sygdomme, siger sagsbehandler Kirsten Lykke Madsen, 3F Sydsjælland.

Masser af blinde arbejder

Kim Serup, der er chef for Center for Arbejdsmarked i Næstved Kommune, har tidligere udtalt, at blinde ikke har ret til førtidspension:

- Vi forsøger ikke at straffe folk. Vi forsøger at hjælpe dem til at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet. Og fordi du er blind, er du ikke berettiget til førtidspension. Der er da masser af blinde på arbejdsmarkedet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App