Næstved kan blive europæisk kulturhovedstad - men det vil koste 220 millioner

I Næstved Kommune er der mange, der håber på, at byen kan blive europæisk kulturhovedstad i 2032. Men det kan ende med at blive en dyr affære.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Næstved og Kulturregion Storstrøm har så mange kulturtilbud og er ofte blevet overset, og det vil vi gerne ændre. Byen er helt klart gearet til at blive europæisk kulturhovedstad.

Sådan lyder fra tidligere viceborgmester Klaus Eusebius Jakobsen.

Han er hovedmanden bag planerne om at gøre Næstved til europæisk kulturhovedstad i 2032 og er formand for en forening, der har netop dét som sit eneste formål.

Bliver en by europæisk kulturhovedstad, varer det et helt kalenderår, hvor byen danner rammen om en lang række større og mindre kulturelle aktiviteter. Tanken er, at det skal være med til at bringe EU's befolkninger tættere på hinanden. 

Trine Kent
Læs også
Trine malede ti billeder på rekordtid: - Jeg blev småforelsket i mit område igen
Trine Kent
Læs også
Trine malede ti billeder på rekordtid: - Jeg blev småforelsket i mit område igen

Også borgmester i Næstved, Carsten Rasmussen (S), mener, at det er et utroligt spændende projekt.

- Vi har jo næsten 900 års kulturhistorie, som vi kan vise frem. Og det er jo rigtig vigtigt, da det er med til at gøre borgerne i Næstved stolte af byen, siger han. 

Næstved har meget at byde på

Projektet bliver dog langt fra gratis. Det viser en rapport, som foreningen har fået udarbejde med økonomisk støtte fra blandt andet fonde og Næstved Kommune. 

Rapporten arbejder med forskellige økonomiske modeller, men foreningen finder, at et budget på 220 millioner kroner er realistisk. Her vil kommunen selv skulle finde de 40 millioner, mens resten skal komme fra blandt andet staten.

Her skal pengene komme fra

Forundersøgelsen arbejder med tre forskellige modeller for budgettet. Foreningen finder, at model 2 med et budget på 220 millioner kroner er realistisk. Pengene fordeler sig således:

  • Næstved Kommune: 40 millioner kroner

  • Øvrige kommuner i Kulturregion Storstrøm: 20 millioner kroner

  • Region Sjælland: 25 millioner kroner

  • Staten: 100 millioner kroner

  • EU: 15 millioner kroner

  • Fonde og sponsorer: 20 millioner kroner

Det står fast, at en dansk by skal være europæisk kulturhovedstad i 2032, og det står allerede klart, at Helsingør har meldt sig i konkurrencen. Hvis Næstved Kommune også melder sig, vil det i løbet af ansøgningsfasen koste 5 millioner kroner over den næste årrække - og det er vel at mærke uden at man er sikker på, at Næstved rent faktisk vinder konkurrencen.

Men selvom kommunen ikke vinder kampen om at blive kulturhovedstaden, mener Carsten Rasmussen, stadig at det vil være det hele værd, da man har løftet kulturen i kommunen. 

- Vi har rigtig meget i byen. Vi har Danmarks ældste længehus, vi har Nordens ældste gildehus, vi har så meget historie og kunsthåndværk. Vi har simpelthen så meget at vise frem. 

Kulturen på landkortet 

Også Andreas Pourkamali (RV), som er formand for kultur og idrætsudvalget i Næstved Kommune, er positivt stemt overfor ideen.

Museum Obscurum 6
Læs også
Forrygende besøgstal hos museer trods hårde økonomiske tider
Museum Obscurum 6
Læs også
Forrygende besøgstal hos museer trods hårde økonomiske tider

Han mener, at det kunne være interessant for både kommunen og regionen at have et fælles mål med kulturen som drivkraft.

- Jeg synes, det er fantastisk, at vi får kulturen på landkortet på denne her måde, og jeg glæder mig til at diskutere projektet meget mere med mine kollegaer i byrådet. 

Mange af skatteborgernes penge

Nye Borgerliges Githa Nelander er dog ikke spor begejstret for idéen. Hun stemte allerede imod, da Kultur- og Idrætsudvalget sidste år besluttede at støtte forundersøgelsen med 65.000 kroner - og hun er ikke blevet mildere med tiden. 

- Fem millioner vil en forundersøgelse koste. Det er mange af skatteborgernes penge. Vi har lige siddet i Kultur- og Idrætsudvalget og skulle fordele penge til andre, lokale initiativer, og der har vi ikke penge nok. Så tænker jeg, at det er lidt arrogant at skyde så mange penge efter noget, vi ikke ved om bliver til noget.

Læs også
I århundreder har skovgæster smidt pinde i en mystisk bunke - her er forklaringen
Læs også
I århundreder har skovgæster smidt pinde i en mystisk bunke - her er forklaringen

I stedet vil hun hellere prioritere de mindre, lokale initiativer.

- Fem millioner kroner er temmelig mange penge i vores budget. Vi har så mange ildsjæle, der byder ind med gode arrangementer. Dem vil jeg hellere støtte.

Hvad er det, som Næstved kan byde på som kulturhovedstad? Se med her:Nyhedsoverblik