Næstved har succes med nyttejob til ledige

Det er svært for kommunerne at finde på nyttejob til kontanthjælpsmodtagere. Men i Næstved har en bestemt ide vist sig at være en større succes end forventet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 Ved Bilka starter fem piger i gule veste deres rute. Deres opgave er at holde byen ren som en del af det, de kalder for Citykorpset. Dagens rute er den, de kalder for McDonalds-ruten, og der er nok at tage sig til.

 - Når folk har kørt i en burgers tid, så ryger papiret lige ud ad vinduet, desværre, fortæller Anette Brix (Kons.), som er formand for Beskæftigelsesudvalget i Næstved Kommune. Hun er en af dem, der fik ført idéen med at samle skrald ud i livet. Og det har ikke været nemt at finde på opgaver til de arbejdsløse.

 - Det skal helst give mening, men det må ikke være noget, der tager nogen andres job, forklarer Anette Brix.

Nyttejob skal nytte

Generelt har der været stor utilfredshed blandt kontanthjælpsmodtagere, blandt andet i Stevns Kommune, hvor de fik til opgave at samle hundelorte. Og det er da heller ikke fordi, at jobbet med at samle skrald ligefrem vækker begejstring

 - Da jeg hørte det først, tænkte jeg: det skal jeg bare ikke, det gider jeg ikke, siger Marianne Du Jardin, som er arbejdsløs skolelærer og går i Citykorpset på 3. uge. Selvom hun helst ville have et job som lærer, så er hun glad for at have noget at tage sig til.

 - Det er værre at lægge på sofaen. For kommer man ikke igang, så er det sværere at tage sig sammen i løbet af dagen, siger hun. Men selvom hun trives fint med nyttejobbet, så erønsket om at komme videre altid i baghovedet. For det er bestemt ikke med stolthed i stemmen, at hun fortæller folk, at hun er i nyttejob.

- Den holdning man møder i samfundet er, at man er en social taber, der ikke yder noget og bare nasser, siger hun. Derfor håber hun, at hun snart kan finde et job. Og indtil det lykkes, kan Næstved Kommune glæde sig over at have de måske reneste gader i regionen.

Hvis du har forslag til gode nyttejob til de unge, så tager Næstved kommune meget gerne imod forslag. Du kan skrive til kommunen på naestved@naestved.dk.