Næstved byråd indgår historisk budgetaftale

For første gang i Næstveds byrådshistorie er partierne enige om et budget, der er gældende i både 2021 og 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ny svømmehal, mere corona-rengøring, flere penge til daginstitutioner, skoler og sårbare områder som psykiatrien og ældre. 

Byrådet i Næstved har onsdag aften indgået budgetforlig.

Samtlige otte partier står bag forliget, som er historisk, da det gælder for både 2021 og 2022. Det er første gang i Næstveds historie, at der bliver indgået budgetforlig for to år.

Blandt andet bliver der tilført yderligere 60 millioner kroner til byggeriet af en ny svømmehal, som skal stå færdig ved udgangen af 2023.

quote Nu ved skoler, daginstitutioner og alle kommunale virksomheder, hvad der er af penge til næste år

Carsten Rasmussen (S), borgmester

De sårbare områder som handicap, psykiatri og ældre får tilført i alt 36 millioner kroner, mens der afsættes 17 millioner kroner til skole- og daginstitutionsområdet. Det betyder blandt andet, at kommunen indfører minimumsnormeringer hurtigere, end der er lagt op til i Finansloven.

I forliget er der også afsat fire millioner kroner til at fortsætte den ekstra fokus på rengøring, som har været forhøjet under coronakrisen.

 

Det toårige budgetforlig er især blevet udformet på baggrund af de 110 millioner kroner, som Næstved Kommune modtager i udligningsreformen.

Det fortæller borgmester Carsten Rasmussen (S).

- Vi har stort set brugt rub og stub af, hvad vi har fået fra udligningen.

Ifølge ham kommer der med det historiske budget nu ro på.

- Nu ved skoler, daginstitutioner og alle kommunale virksomheder, hvad der er af penge til næste år og året efter. Det er historisk, og jeg tror ikke, ret mange andre kommuner har gjort det samme. Man kan omvendt sige, at det låser vores handlemuligheder, men vi har simpelthen lagt hånden på kogepladen og sagt, at det her byråd står bag de næste to års budget.

quote Carsten Rasmussen er danmarksmester i folkelighed, og nu viser han også, at han er en snu politiker.

Ivan  Nielsen, politisk redaktør, TV2 ØST

- Set fra min stol er jeg glad for det, for næste år er der kommunalvalg, og nu ved vi allerede, hvad pengene skal bruges på. Man skal ikke skeje ud og op til et valg love alt muligt, som folk får, hvis de stemmer på det og det parti.

Kritik af Venstre

Med det historiske budget for to år viser Carsten Rasmussen, at han ikke bare er en folkelig borgmester, men samtidig også er en snu politiker.

Det mener politisk redaktør på TV2 ØST Ivan Nielsen.

- Carsten Rasmussen er danmarksmester i folkelighed, og nu viser han også, at han er en snu politiker. For alle partier er nu enige på selv de mest grundlæggende områder og kan ikke angribe eller pege fingre ad ham.

Han mener, at Venstre, der er det næststørste parti i byrådet med ni mandater, nu står i en svær situation i forhold til at vinde borgmesterstolen ved næste års kommunalvalg.

- Jeg synes, at Venstre kommer til at befinde sig i en svær situation, når partiet skal finde det ledige standpunkt i forhold til valget næste år. Hvor er det, partiet vil angribe? Hvad er det, Carsten Rasmussen har gjort forkert, når partierne er så enige og vil disponere økonomi i ikke bare et, men to år. Set udefra er det her med til at afmontere Venstres muligheder for at angribe Carsten Rasmussen i den valgkamp, siger Ivan Nielsen.

Venstre: Valgkampen er skudt i gang på en god måde

Gruppeformand for Venstre Kristian Skov-Andersen hæfter sig ved, at partiet har fået en række indrømmelser for at gå med i budgetforliget. Han fremhæver beslutningen om, at der er afsat penge til lejrskoler for skoleelever, indføre færre lukkedage i børnehaverne og en nyoprettet whistleblower-ordning til kommunens 6.500 ansatte.

Han går fortsat efter borgmesterposten, forsikrer han.

- I høj grad, og det sagde jeg også i byrådssalen. Vi skal nok finde rigeligt med liberalt stof til at føre valgkamp – også selvom, der ikke bliver en budgetforhandling næste år.

- Hvis man lægger mærke til, hvem der lægger sig i selen for at gavne borgerne i Næstved, så vil man opdage, at det er Venstre.

Men er det ikke en falliterklæring for jeres muligheder for at vinde borgmesterposten de næste fire år, at I nu går med i to budgetforlig på så vigtigt et område som økonomien?

- Med de indrømmelser, vi har fået, vil jeg snarere sige, at det er en sejr for os, og nu synes jeg, at valgkampen er skudt i gang på en god måde, siger Kristian Skov-Andersen.

Opdatering
Clock16. sep 2020, kl. 17:52
Artiklen er opdateret med citater fra borgmester Carsten Rasmussen, Venstres Kristian Skov-Andersen og politisk redaktør Ivan Nielsen.