¨

Næsten blind kvinde må ikke få førtidspension

Foto: TV ØST

Carol Rask fra Sandved kæmper for at få førtidspension. Hun er uhelbredeligt syg, men alligevel forsøger kommunen at få hende tilbage på arbejdsmarkedet.

56-årige Carol Rask fra Sandved lider af en uhelbredelig bindevævssygdom, der blandt andet betyder, at hendes syn bliver værre og værre.

For tre år siden måtte hun derfor droppe sit arbejde som SOSU-assistent. Efterfølgende kom hun på sygedagpenge. 

Men i efteråret valgte kommunen at sætte hende på en såkaldt ressourceforløbsydelse, der betyder, at hun skal leve for mindre end 11.000 kroner om måneden før skat.

Målet med ressourceforløbet er at få Carol Rask tilbage på arbejdsmarkedet og hjælpe hende med at klare sig selv i hverdagen. Men det er meningsløst, vurderer hun selv.

- Jeg har været igennem alle mulige kurser og fået hjælp af en synskonsulent. Det hjælper ikke noget at blive ved med det. Der er intet beskæftigelsesfremmende i det, siger Carol Rask.

Carol Rask mener ikke selv, hun kan varetage et arbejde, og en sagsbehandler fra jobcentret udtalte da også i november sidste år, at hendes arbejdsevne er lig nul.

Det er fagbladet 3F, der fredag har en artikel om sagen. Hos fagforeningen er man utilfreds med forløbet:

- Hun bliver parkeret på en ressourceforløbsydelse, der er så lav, at hun får alvorlige økonomiske problemer, selvom hun er i den meget triste situation, at hun er uhelbredeligt syg, siger Anders Ellegaard, næstformand i 3F Sydsjælland.

Hos Næstved Kommune lyder svaret, at en lang række eksperter skal vurdere sagen.

- Vi gør det ikke for at straffe borgerne, men for at hjælpe med at få en vis tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan godt virke som et barsk forløb, men mange borgere er glade for de forskellige tilbud. Det er vores pligt i henhold til lovgivningen, siger Kim Serup, arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune.

Carol Rask har bare ét ønske: at få tilkendt førtidspension. Det vil betyde en månedsindtægt på 17.660 kroner.

Den lavere ressourceforløbsydelse har betydet, at hun har måttet flytte fra sit hus i Sandved til en lejlighed i Næstved.

04:05 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App