Museumschef råbte og skreg ad ansatte - nu kræver politikere en forklaring

Politikerne i Næstved Kommune kræver nu en forklaring på de mange problemer, der er kommet frem om Museum Sydøstdanmark.

Opdatering
Thorbjørn Kolbo trækker sig som museumschef hos Museum Sydøstdanmark. Det oplyser museumsdirektør Keld Møller Hansen til TV2 ØST fredag aften. Læs mere i artiklen her:

- Vi kan godt forvente, at når vi giver penge til noget, i dette tilfælde mange penge , så er der en form for ordentlighed i foretagendet - og hvor medarbejderne også behandles ordentligt, og hvor der ikke er nepotisme.

Sådan siger det konservative byrådsmedlem fra Næstved Byråd, Rune Kristensen, efter den seneste tids mange afsløringer af blandt andet dårligt arbejdsmiljø og private interesser hos Museum Sydøstdanmark.

Her er den sygemeldte museumschef Thorbjørn Kolbo blandt andet blevet beskyldt for nepotisme og sammenblanding af museets og private økonomiske interesser i forhold til museets udstillinger. Senest er det kommet frem, at der har været alvorlige problemer med arbejdsmiljøet på museet.

Sanne Jakobsen oplevede at blive overfuset på sin arbejdsplads.

- Jeg synes, det var meget brutalt og hårdt arbejdsmiljø, og det var særligt den måde, folk blev irettesat på. Det var jo nærmest voksenmobning, sagde den tidligere kommercielle chef Dennis Ejsenhardt til TV2 ØST tirsdag.

- Det er et sted, man bliver syg af at være. Der er et arbejdsmiljø, som er så forfærdeligt, at det nedbryder dig som menneske, sagde Sanne Jakobsen, der er tidligere kommunikationsmedarbejder hos Museum Sydøstdanmark.

Næstved Kommune står sammen med Køge og Vordingborg kommuner bag Museum Sydøstdanmark, der også støttes økonomisk af staten, og som varetager arkæologien i Køge, Næstved, Vordingborg, Greve, Solrød, Stevns og Faxe kommuner. 

Læs også
Hård kritik af museum: - Det er et arbejdsmiljø, der nedbryder dig som menneske
Læs også
Hård kritik af museum: - Det er et arbejdsmiljø, der nedbryder dig som menneske

Hvert år får museet 22 millioner kroner til sit arbejde.

- Jeg har ikke endnu dannet mig en holdning til, hvad der kommer frem i sagerne. Men jeg følger sagen med meget stor interesse, og vi har i udvalget bedt om en redegørelse om forløbet, der skal falde på det kommende møde i kulturudvalget, siger Rune Kristensen.

Sagen kort:

Sagen om Museum Sydøstdanmark har de seneste uger raset omkring museet, hvor især museumschef Thorbjørn Kolbo har været i skudlinjen efter en række kritiske artikler i mediet Frihedsbrevet.

Museumschefen har valgt at sygemelde sig i kølvandet på sagerne, der dog ikke stopper med at strømme frem.

Chefen er blevet beskyldt for at have haft en kontroversiel dobbeltrolle i forhold til museet, hvor han for eksempel har haft eneagenturet på salg af kunstneren Jim Lyngvilds billeder, samtidig med, at Jim Lyngvild var en del af udstillingerne på Museum Sydøstdanmark. Først da sagen kom frem, valgte han at droppe agenturet af billederne.

I museets butikker blev der solgt varer fra chefens private galleri – og samtidig blev en lang række venner og familiemedlemmer ansat på museet i stillinger, der ikke blev slået op. Dette omfatter blandt andet hans far og mor. Sagerne er så grelle, at de af organisationen Transperency Internationalt er blevet kaldt nepotisme.

Samtidig er det kommet frem, at der har været et meget belastet arbejdsmiljø på museet, hvor medarbejdere har oplevet meget aggressiv adfærd fra museumschefen, der blandt andet råbende har overfuset dem til møder på museet – og hvor kritik angiveligt er blevet straffet med fyresedler eller en kold skulder, der i sidste ende er endt med langvarige sygemeldinger.

Vil forlade museumssamarbejde

Kulturudvalget i Næstved har allerede fået én redegørelse om de første dele af sagen, der blandt andet handlede om ansættelsen af museumschefens nære familiemedlemmer, samt at han havde eneretten til at forhandle billeder af Jim Lyngvild, som samtidig udstillede på museerne. Der var dog kun tale om et kort orienteringspunkt - og det skal udbygges på det kommende møde, lyder det fra Rune Kristensen.

Læs også
Endnu et familiemedlem ansat på museum - stillinger blev ikke slået op
Læs også
Endnu et familiemedlem ansat på museum - stillinger blev ikke slået op

Også Nye Borgerliges medlem af kulturudvalget ønsker handling i sagen straks.

- Det, vi ser med ansættelse af familie og venner, og nu senest med arbejdsmiljøet, er chokerende, siger Githa Nelander.

Hun er tidligere trådt frem med kritik af museet - og det har ført til, at hun den seneste uge har fået en række henvendelser fra blandt andet tidligere medarbejdere på museet om deres oplevelser med at arbejde i virksomheden.

- Det er nogle virkelig alvorlige historier. Og jeg synes også, at det er så alvorligt, at jeg har besluttet at foreslå mine byrådskolleger, at vi helt skal forlade museumssamarbejdet, siger hun.

Læs også
Nepotisme-anklaget museumschef - en stor kulturpersonlighed i Vordingborg
Læs også
Nepotisme-anklaget museumschef - en stor kulturpersonlighed i Vordingborg

- Jeg er chokeret over den attitude, som de har med skattekronerne. De har en hel gal tankegang, og jeg viser ingen nåde overfor den slags, siger Githa Nelander.

Kommune følger sagen tæt

Forslaget, om at Næstved skal forlade Museum Sydøstdanmark, vil blive behandlet som et beslutningsforslag på det kommende møde i kulturudvalget, og bagtanken er ifølge Githa Nelander også, at museet skal få styr på de mange sager, der verserer.

Der er da heller ikke et flertal bag ideen om at bryde ud af samarbejdet, selvom det teoretisk er en mulighed, siger den radikale udvalgsformand Andreas Pourkamali.

- Jeg oplever ikke, at det er noget, der er flertal for, siger han.

Læs også
Museumschef anklaget for dobbeltrolle: - Det er en misforståelse
Læs også
Museumschef anklaget for dobbeltrolle: - Det er en misforståelse

Han understreger, at kommunen ikke kan gå ind i de enkelte sager, der kommer frem fra museet.

- Foregår der ting i en selvejende institution, så har jeg en forventning om, at de finder ud af at løse det. Vi har ikke en beslutningskompetence i forhold til det - ud over at vi altså helt kan forlade samarbejdet, hvis vi ikke kan leve med det, der sker, siger han.

Han oplyser dog, at kommunen følger alle underlagte institutioner tæt og er i dialog om museet på et overordnet plan.

Læs også
Nepotismebeskyldt museumschef fredet - politiker vil tage sagen op
Læs også
Nepotismebeskyldt museumschef fredet - politiker vil tage sagen op

Han hæfter sig dog ved, at der efter orienteringen om museet på sidste møde ikke var nogen lyst til at debattere sagen i kulturudvalget.

- Ingen tog ordet, og sagen blev taget til efterretning, siger han.

Han ønsker på nuværende tidspunkt ikke at sige, hvad han synes om de mange forskellige forhold, der er kommet frem på museet den seneste tid.

Heller ikke formændene for kulturudvalgene i Vordingborg og Køge kommuner ønsker at kommentere på sagerne. Formændene for kulturudvalgene i kommunerne siger samstemmende til TV2 ØST, at de har tillid til, at museets bestyrelse vil håndtere situationen omkring sagerne.