Motorbrøl og buler: Kom til landskamp i folkerace

De er bulede, brølende og billige. I weekenden var der landskamp i den folkelige motorsport "folkerace".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Motorsport er ikke normalt en sport, man vil betegne som billig. Men når der køres "folkerace" på Nisseringen øst for Næstved, er prislejet på et niveau, hvor ganske mange kan være med.

De såkaldte folkeracere er nemlig både gamle og bulede, og meningen med sporten er da også at sikre, at den jævne mand og kvinde kan more sig med motorsport.

- Det er en sport, alle kan være med i. Alle kan deltage og være med, siger Anders Davidsen fra Hvalsø, som er en af deltagerne.

- Og det er en sport, hvor man kan tillade sig at gå i garagen og lege Ole Opfinder - altså selv bygge nogle biler, som man mener kan være potente, supplerer broren Dennis Davidsen.

Brødrene Anders og Dennis fra Hvalsø dystede i weekenden. Men konkurrencen fra svenskerne er barsk.
Brødrene Anders og Dennis fra Hvalsø dystede i weekenden. Men konkurrencen fra svenskerne er barsk. Foto: Arkivfoto

Hård kamp fra svenskerne

Når motorerne brøler, er det ikke kun for sjov for de i alt 117 deltagere, som denne weekend har ræset løs på Nisseringen. Weekendens arrangement er nemlig en slags landskamp, hvor der er gæster fra Norge, Sverige og Finland.

Vores svenske naboer har dog lidt af en fordel, for hinsidan er der intet mindre end 200 folkeracer-baner - mens der kun er seks herhjemme.

- Vi må nok sige, at Sverige er et større land at køre folkerace i end Danmark. Sådan er det, erkender Gert Nielsen, formand for Næstved Motorklub Autoafdeling.

Man kan ikke komme udenom, at svenskerne har bedre muligheder for at træne, erkender Gert Nielsen, formand for den lokale motorklub.
Man kan ikke komme udenom, at svenskerne har bedre muligheder for at træne, erkender Gert Nielsen, formand for den lokale motorklub. Foto: Arkivfoto

Konkurrencen er da også benhård fra de svenske gæster.

- Det mærkes tydeligt, at svenskerne kører hurtigere på banen end danskerne, driller svenske Pernilla Christinsson, som er blandt de relativt få kvinder, der dyrker sporten.

Svenske Pernilla Christinsson gav de danske kørere kamp til stregen - og lidt til.
Svenske Pernilla Christinsson gav de danske kørere kamp til stregen - og lidt til. Foto: Arkivfoto

De slår dog ikke brødrene fra Hvalsø ud.

- Der kommer nogle store kanoner fra Sverige, men vi prøver at hamle op med dem, griner Dennis Davidsen.

Styr på sikkerheden

Selvom tempoet ikke er som i Formel 1, er det ikke nogen ufarlig sport, og derfor var det ikke alle biler, der overlevede dagens strabadser på Nisseringen. De afskrækker dog ikke brødrene Anders og Dennis.

- Vi er aldrig kommet decideret til skade, selvom vi har haft nogle grove afkørsler. Men sikkerheden på bilen er bygget som på store asfaltkøb. Hele bilen bliver tjekket op sikkerhedsmæssigt fra løb til løb, siger Dennis Davidsen.

Ikke alle biler slap levende fra weekendens løb.
Ikke alle biler slap levende fra weekendens løb. Foto: Arkivfoto

På grund af coronavirus må der ikke være tilskuere til weekendens løb. Arrangørerne får dog alligevel penge i kassen - blandt andet ved at kørerne køber og sælger biler efter løbene.

- Når man lægger et bud giver man 200 kroner, som går til klubben. Jeg bliver skuffet, hvis ikke vi får 100.000 kroner i dag, siger formand Gert Nielsen.

Anders Davidsen blev nr. 5 i A-finalen, mens Dennis Davidsen blev nr. 4 i B-finalen - og som ventet, var det Sverige, der vandt landskampen.

 


Nyhedsoverblik