Møde om 180 døde svaner: Sådan vil de redde fuglene

Et møde mellem Energinet.dk og Dansk Ornitologisk Forening Storstrøm skulle afgøre, hvordan man undgår svanedød. Der kommer en løsning, lover Henrik Dahl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hundredvis af svaner er fløjet i døden over Dybsø Fjord. De store fugle har svært ved at navigere uden om el-ledningerne, der hænger over det øde landområde.

Men markeringer i el-ledningerne kan være svaret på at afhjælpe det problem. 

Det kom frem som en mulig løsning i et møde mellem Energinet.dk og Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Storstrøm onsdag.

quote Den mest rigtige løsning er helt klart at grave ledningerne ned, mener vi hos Dansk Ornitologisk Forening. Det er der ingen tvivl om. Men det er en langsom og dyr løsning.

Henrik Dahl, ornitolog ved Dansk Ornitologisk Forening Storstrømmen

Det bedste er at grave dem ned

Ornitolog Henrik Dahl fortæller, at man er kommet frem til en række af muligheder for en hurtig måde at afhjælpe problemet. Men der er særligt én løsning, man i DOF vil stile efter.

- Den mest rigtige løsning er helt klart at grave ledningerne ned, mener vi hos Dansk Ornitologisk Forening. Det er der ingen tvivl om. Men det er en langsom og dyr løsning, siger Henrik Dahl.

Det er klart første prioriteten hos DOF, ifølge ornitologen, men man anerkender, at det kan tage noget tid at komme frem til den mulighed.

Markeringer skal nedbringe dødsfald

Derfor tilstræber man i første omgang at finde en ’her-og-nu’-løsning, som kan nedbringe den høje dødelighed ved Dybsø Fjord.

quote Vi har haft en konstruktivt møde, med en fælles interesse for at afhjælpe problemerne. Jeg har en fornemmelse af, at vi kan få et tæt samarbejde fremadrettet.

Henrik Dahl, ornitolog ved Dansk Ornitologisk Forening Storstrøm

- Her og nu har vi et akut problem, og derfor vil vi gerne have en løsning nu, siger Henrik Dahl og tilføjer, hvad at et af forslagene kan være:

- Der er blandt andet blevet snakket om, at sætte nogle markeringer op i ledningerne, så de er mere tydelige. Og det tror vi kan hjælpe lidt, siger han.

Forventer en godt samarbejde

Henrik Dahl ønsker, at man helt kan undgå dødsfaldene blandt svaner. Men eftersom det er en akut situation, må man gøre noget nu og så snakke sig frem til en bedre løsning undervejs.

- Vi kan ikke præstere en 100% løsning nu, men kun en med mindre succesrate. Det må teknikerne så finde ud, hvad den bedste løsning er for det nu og her. Det skal jeg ikke kloge mig på.

Han er dog fuld af fortrøstning om, at Energinet.dks teknikere nok skal finde på en god løsning. Mødet var nemlig både konstruktivt og med gensidig respekt, ifølge ornitologen.

- Vi har haft en konstruktivt møde, med en fælles interesse for at afhjælpe problemerne. Jeg har en fornemmelse af, at vi kan få et tæt samarbejde fremadrettet, siger Henrik Dahl.

DOF Storstrømmen er glade for, at Energinet.dk tager problemet ved netop Dybsø Fjord så alvorligt, da det er et generelt problem på landsplan, at fugle flyver i strøm-døden.

- Det her er nemlig en meget alvorlig situation, tilføjer Henrik Dahl.