Minister tager ansvaret for plastikstykker i genbrugsgrus

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen tager nu ansvaret for, at det flyder med plastik på flere nyanlagte skovstier på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Plastik hører ikke hjemme i naturen, og det gør det heller ikke, når det er rester fra byggeaffald.

Så enkelt lyder udsagnet fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), efter han er blevet bekendt med de to tilfælde af kabelstumper, plast- og metalstykker, der flyder på flere nyanlagte skovstier på Sjælland.

For både ved Saltø Gods og ved Rønnebæk Søskov ved Næstved er de anlagte skovstier lavet af genbrugsgrus, som er fyldt med plastik og metal.

Naturoplevelse skal ikke ødelægges af plastik

Genbrug er godt, understreger ministeren, men der skal ikke være rester af andet affald i.

- Der kan være god mening i at bruge rester fra tidligere bygninger som underlag for stier og andet, men det skal selvfølgelig ikke være noget, hvor man kan finde plastik og metal og andre ting, der ikke hører hjemme i naturen, siger ministeren.

quote Plastik hører ikke hjemme i naturen, og det gør det heller ikke, når det er rester fra byggeaffald

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

Seneste eksempel, TV ØST er bekendt med, er fra Rønnebæk Søskov, hvor Naturstyrelsen påstår at have bestilt et andet type materiale, end det, som blev lagt ud på stien. 

Miljøministeren var selv tilstede, da skoven blev indviet i oktober.

- Jeg tænker, at det er jo ikke længe siden, vi stod dernede og indviede skoven, og alle sammen var glade for den naturoplevelse, som de havde i vente. Den naturoplevelse skal altså ikke ødelægges af plastik i det underlag, som man går på, siger han.

Ministeren har set TV ØST's tv-indslag om sagen.

- Det her det er et eksempel på, at det kan gå galt, og det kan det gøre engang i mellem. Der er nogle vigtige lektier at lære af det her, siger ministeren.

Lander på ministerbordet

Hverken producenten af genbrugsstabilgruset (RGS Nordic, red.) eller bygherren - i dette tilfælde Naturstyrelsen, som står for skoven, vil påtage sig ansvaret for, at der ligger kabelstumper og plastik på stien. Producenten siger, at de har oplyst, hvad materialet indeholder, samt at det ikke bør bruges til skovstier.

quote Nu skal vi have ryddet op nede i skoven, og vi skal have sikret os, at det her, det skal ikke ske en anden gang

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

Miljøstyrelsen, som står for reglerne for genbrugsaffald siger, at der ikke er nogen begrænsning på, hvor meget restaffald der må være i genbrugsmateriale som stabilgrus.

Ministeren kan godt se forvirringen, men nu tager han selv ansvaret.

- Det fremgår relativt tydeligt af det her indslag, at man har talt forbi hinanden. Der er nogen, der har leveret et produkt, som nogle andre troede var et andet. Og så har jeg åbenbart to styrelser, der lige skal finde ud af, hvem der har ansvaret for hvad. Det falder tilbage på mit bord uanset hvad, siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

- Så nu skal vi have ryddet op nede i skoven, og vi skal have sikret os, at det her, det skal ikke ske en anden gang.

Ovenover artiklen kan du se en video med Jakob Ellemann-Jensens svar.