Minister ind i sag om institution på Lolland

Der er i årevis sket fysiske overgreb på unge kriminelle på en institution på Lolland. En tidligere anbragt og to forhenværende medarbejdere kritiserer forholdene på Projekthus Løjetvej, der drives af Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gruppe unge kriminelle fra døgninstitutionen Løjetvej på Lolland er mindst en gang blevet udsat for overgreb af seksuel karakter. Det vurderer chefpsykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet efter at have fået beskrevet en episode på en skitur i 2006, skriver avisen metroXpress.

På turen overtaler institutionens daglige leder den yngste af tre anbragte drenge til at smøre ham ind i creme i hyttens soveværelse.

- Det er langt over grænsen for, hvad der er acceptabelt. Det er kun i nødstilfælde, at der må være kropskontakt mellem voksne og unge på institutioner, og her synes det ret oplagt, at der er tale om ren behovsopfyldelse for den ene part. Det er krænkende for den unge, og det skal der tages stærk afstand fra, siger Kuno Sørensen.

Trods gentagne henvendelser lykkedes det i går ikke at få en kommentar fra ledelsen af institutionen bag Løjetvej.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) bliver nu trukket ind i sagen. Som metroXpress har beskrevet de seneste dage, håndterer institutionen nogle af landets hårdeste og mest behandlingskrævende unge kriminelle uden en eneste uddannet medarbejder, og det får nu SF til at kræve en forklaring.

- Det er meget ubehageligt, at de institutioner, der skal hjælpe unge med at komme ud af kriminalitet, får lov at køre på den her måde, så de måske i virkeligheden har den modsatte effekt. De fleste, der ikke har en uddannelse på området, er jo slet ikke rustet til at håndtere de konflikter, der opstår, og gå ind i en dialog, der kan flytte de unge, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, der nu har bedt Karen Jespersen kommentere situationen i Institutionen, der ejes og drives af Næstved Kommune.

Ud over den generelle kommentar skal ministeren skriftligt gøre rede for de seneste 10 målrettede pædagogiske tiltag på institutionen og for, hvad hun vil gøre for at sikre, at der fremover er uddannet personale på alle institutioner, der håndterer unge med problemer. Svaret forventes først at være klar om fire uger.