¨

Millionbeløb skal støtte forvandling af Næstveds bymidte

Sådan ser den foreløbige tegning ud for Kvægtorvet i Næstveds bymidte. Det er dog først i år, at kommunen rigtigt begynder at tegne på projektet. Foto: Næstved kommune

Næstved Kommune modtager 3,5 millioner kroner af Realdania. Pengene skal gå til at udvikle Kvægtorvet i Næstveds bymidte.

Der skal mere liv til bymidten i Næstved.

Derfor har kommunen besluttet, at Kvægtorvet i Næstved skal igennem en større forvandling, så der i fremtiden vil være bedre muligheder for at opholde sig og holde arrangementer. En forvandling, som den almennyttige forening Realdania nu bakker op om med 3,5 millioner kroner.

- Det er fantastisk at opleve, hvordan vores arbejde med at styrke bymidten også bliver anerkendt uden for kommunens grænser, lyder det fra Daniel Lilleøi (S), der er formand for Plan- og Erhvervsudvalget i Næstved Kommune, i en pressemeddelelse.

Man kan sige, at Kvægtorvet bliver et sted, man opsøger, frem for et sted som man blot passerer

Daniel Lilleøi (S), formand for Plan- og Erhvervsudvalget, Næstved Kommune

- Med midlerne fra Realdania får vi de mest optimale muligheder for at lave et sted, som i den grad kan bidrage med mere liv i bymidten. Vi kan skabe et byrum, som man i langt højere grad vil kunne bruge som opholdssted og til arrangementer frem for som nu, hvor Kvægtorvet ofte bliver et sted, som man går igennem eller parkerer sin bil. Man kan sige, at Kvægtorvet bliver et sted, man opsøger, frem for et sted som man blot passerer, fordi man er på vej et andet sted hen.

Arbejdet begynder næste år

Tilbage i 2014 kom udviklingen af Næstveds bymidte på tegnebrættet i kommunen. Den blev fulgt op af en lokalplan i 2017, og ved budgetforhandlingerne i 2018 afsatte byrådet 25 millioner kroner til udvikling af bymidten de næste 10 år. Heraf blev seks millioner kroner afsat specifikt til udvikling af Kvægtorvet.

En halv million kroner skal bruges i år til at udvikle og tegne projektet for Kvægtorvet, hvorefter de resterende skal bruges i 2020 til anlægget.

- Jeg synes, vi har lavet et projekt, der er så gennemarbejdet gennem mange år, at det er fantastisk, når Realdania vælger at støtte det med midler, der absolut batter noget. 3,5 millioner er absolut fint. Og det er projektmidler, så det er noget, der vil kunne ses på projektet, siger Daniel Lilleøi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser den foreløbige vision ud for Kvægtorvet.  Foto: Næstved kommune

Pengene fra Realdania går specifikt til projektet om at bygge en trappe på Kvægtorvet, der er tænkt som opholdssted og plads til aktiviteter og arrangementer.

Visionen er, at Kvægtorvet skal blive en anker for nord- og syd-forbindelsen fra Havnen og Suså op over Skt. Peders Kirke og Axeltorv, forbi Ramsherred og op gennem Nygade.

Samtidig skal torvet blive bindeled mellem blandt andet bibliotek, supermarked, børnekulturhus, teater og forskellig street sport på Høje Plads. Håbet er også, at Kvægtorvet skal blive stedet, hvor det vil være naturligt at afholde koncerter, opvisninger og andre arrangementer.

Den strategiske bymidteplan for Næstved danner grundlag for at styrke byen som en vigtig handelsby i regionalområdet

Björn Emil Härtel, projektchef i Realdania.

- Vi skal være rigtig kreative, og de folk, der tegner, skal være kreative, så vi ikke bare har – som i dag – hvor det ikke rigtig bliver brugt. Og det er et meget centralt område, der kan forbinde byen, siger Daniel Lilleøi.

Vende tomme lejemål til muligheder

Pengene fra Realdania er en del af kampagnen Hovedbyer på forkant.

Her forsøger Realdania at styrke hovedbyerne i landets yder- og landkommuner – også kaldet LAG-kommunerne. Med en økonomisk håndsrækning vil Realdania vende udfordringen med tomme lejemål og overskydende kvadratmeter i bymidten til en mulighed for at skabe liv for lokalområdet.

- Den strategiske bymidteplan for Næstved danner grundlag for at styrke byen som en vigtig handelsby i regionalområdet. Byrumsprojektet vil bidrage til at gøre det nordlige ankomstpunkt mere indbydende og styrke oplevelsen af bymidten som et attraktivt indkøbssted. Derudover vil projektet også være til at styrke nærmiljøet om nogle af Næstveds stærke kulturfunktioner. Vi glæder os til at se projektet realiseret, udtaler Björn Emil Härtel, der er projektchef i Realdania.

Næstved Kommune har som en af seks byer i anden ansøgningsrunde modtaget tilsagn om støtte.

I Næstved Kommunes vision for udvikling af bymidten er der udover Kvægtorvet også en plan for Havnegade, Skt. Peders Kirke, Axeltorv, Rådmandshaven og Ramsherred.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App