¨

Mere sikkert at få drop i armen

Foto: TV ØST

Tidligere udløste et drop i armen alt for ofte infektioner hos patienterne. Men i løbet af det seneste halvandet år er det lykkedes Lungemedicinsk Afdeling på Næstved Sygehus at nedbringe antallet af skader ved behandling med drop i armen med 66 procent.

Årligt bliver omkring 60 patienter nu sparet for gener eller sygdom som følge af drop. Det skriver Fagbladet FOA torsdag.

Sosu-assistent Vibeke Koefoed har sammen med to sygeplejersker stået i spidsen for at gøre behandlingen mere ensartet.

- Det er en stor forbedring, at vi kan forebygge så mange skader. Det forkorter indlæggelsestiden til gavn for både patienterne og hospitalet, siger hun.

72 timer må et såkaldt venflon - et drop i armen - maksimalt ligge, før det skal skiftes eller tages ud. Ellers kan patienten få infektioner og blodforgiftning. Afdelingens opskrift er enkel: Undervis sundhedspersonalet i at lægge og pleje drop. Og flyt skemaer og kuglepen fra kontoret til patientstuerne.

- Det er blevet nemmere at gøre det rigtigt og sværere at gøre det forkert. Nu er det min og projektgruppens opgave at holde gejsten oppe, så resultaterne ikke løber ud i sandet, siger Vibeke Koefoed.

Også formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, glæder sig over resultaterne.

- Det viser, at der er nogle lavthængende frugter at hente, når hospitalerne skal spare. Hvis alle landets sygehuse lærte af erfaringer som disse, behøvede man ikke diskutere, om man skal udføre færre operationer, siger han.

Næstved Sygehus' indsats er et led i projekt Patientsikkert Sygehus - et samarbejde mellem fem sygehuse, Danske Regioner, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden. Ideen er, at hjælpe sygehuse med at forebygge, at patienter får en ny sygdom, når de er indlagt.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App