Menneskets bedste ven - også på plejehjem

Forsøg skal vise, om ældre og demente på 15 udvalgte plejehjem får det bedre, hvis de jævnligt får besøg af hunde. Trygfonden står bag treårigt projekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ældre og demente på plejehjem bliver erfaringsmæssigt glade, når de møder hunde og andre dyr. Nu skal det afprøves videnskabeligt, om og hvordan hunde bidrager til beboernes velbefindende.

Fra december 2010 skal et korps af almindelige familiehunde sammen med deres ejere besøge ældre på 15 plejecentre i kommunerne Næstved, Vejle og Kerteminde. Trygfonden, som står bag det treårige pilotprojekt, søger nu frivillige hundeejere til forsøget.

På flere plejecentre har man allerede positive erfaringer med hunde og andre dyr som terapeutisk behandling og
aktiveringstilbud til beboerne. Men den videnskabelige dokumentation af virkningen er mangelfuld.

Ph.d. Karen Thodberg, seniorforsker ved Aarhus Universitet, står i spidsen for forskningsprojektet.

 - Vi skal blandt andet undersøge besøgshundenes effekt i forhold til robotsæler og en almindelig bamse hjemme fra
børneværelset. Vores antagelse er, at besøgshunde har en større effekt på de ældre end de to ikkelevende alternativer, siger hun i en pressemeddelelse.

Kommunikationschef Trine Heidemann fra Trygfonden er overbevist om, at den viden, man indhøster, vil føre til større
brug af dyr i ældreplejen.

Hvis man vil stille sig selv og sin hund til rådighed for projektet - og bor i nærheden af Vejle, Kerteminde eller Næstved
- kan man indtil den 9. august henvende sig på netadressen besøgshunde.dk.  Så vil en dyrlæge og en instruktør i hundeadfærd i løbet af efteråret undersøge egnede hunde og teste deres fysiske og mentale tilstand og robusthed, inden de bliver optaget i korpset af besøgshunde.
/ritzau/