¨

Lys i mørket: Historisk vartegn genskabt i Næstved

Tidligere på året måtte skorstenene fjernes fra den ikoniske Maglemølle-fabrik i Næstved. Nu lyser to nye, kunstige skorstene over byen.

To store, lysende skorstene er kommet på plads på Maglemølle-fabrikken i Næstved, efter de rigtige blev pillet ned tidligere på året. Foto: Toke Grøndahl - TV2 ØST

Et stykke dansk industrihistorie på knap 20 tons blev i april pillet ned med stor forsigtighed i Næstved.

Siden 1930'erne havde de to store skorstene på Maglemølle Papirfabrik ellers tronet over Næstved by. Dengang blev der på den gamle fabrik produceret alverdens former for papir til brug i hele landet.

Skorstenene har tidligere været en del af kraftcentralen på den gamle papirfabrik, hvor man producerede al varme- og energiforsyning til papirproduktionen. Her udledte skorstenene damp fra de kedler, der genererede damp til hele området.  

Artiklen fortsætter under billedet

Den gamle papirfabrik var blandt andet leveringsdygtig i toilet- og genbrugspapir til hele landet Foto: Mikkel Calum / Maglemølle

Skorstenene blev dog stående på den gamle papirfabrik og er gennem årene blevet et vartegn for Næstved.

Som årene gik, forsvandt behovet for kedlerne, som blev fjernet fra området. Skorstenene blev dog stadig stående på den bevaringsværdige bygning, selv efter fabrikken lukkede i 1992. Men tidligere i år stod det klart, at de ikke kunne blive stående. Der var ganske enkelt alt for stor risiko for, at de 7-10 tons tunge skorstene faldt ned.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så skorstene ud, inden de tirsdag blev pillet ned. Foto: Maglemølle

Derfor har den gamle kraftcentral igen fået to "skorstene", som blev hejst på plads i dag.

- Vi vil udvikle området. Men vi vil gøre det med respekt for historien og for den baggrund, området har som papirfabrik, forklarer Søren Hansson, direktør for Maglemølle A/S, som i dag ejer det historiske fabriksområde.

Artiklen fortsætter under billedet.

To nye skorstene-attrapper blev tirsdag hejst på plads ovenpå Maglemølles gamle kraftcentral. Foto: Toke Grøndahl - TV2 ØST

Lokale virksomheder har fremstillet de to lysende skorstens-attrapper, der har kostet omkring en million kroner. De har ingen funktion ud over deres udseende, men de mange fremmødte, som kom for at se dem i dag, er ikke i tvivl om,  at pengene er givet godt ud.

- Det ser flot ud, efter det har fået sit gamle udtryk tilbage, nu kan man kende den igen, siger Gert Jensen fra Næstved, der er kommet for at se på.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er vigtigt at respektere områdets historie, mener Søren Hansson, direktør for Maglemølle A/S. Foto: Toke Grøndahl - TV2 ØST

Anne Skov fra Karrebæksminde er enig.

- En kommune som Næstved by har brug for sådan nogle symboler. Og så har vi alle noget at snakke om, siger hun til TV2 ØST.

Hos Maglemølle A/S er Søren Hansson glad for modtagelsen.

- Jeg håber, at folk vil se det som noget positivt, at vi har et vartegn. Vores eget lille skovtårn, som folk kan kigge på og tænke, at "det her er Næstved by, og det er jeg stolt af".

VIDEO: Oplev papirproduktionen på Maglemølle i 1929:

01:16

Foto: Danish Export/Det Danske Filminstitut

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App