Lovligt at sælge salmonellakød i Danmark

Fødevaremyndighederne sporede salmonellakød tilbage til denne virksomhed i Næstved. Kødet endte med at slå fire mennesker ihjel. Men faktisk fulgte virksomheden loven til punkt og prikke. I Danmark må man nemlig gerne sende visse typer salmonella-inficeret kød på markedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I oktober måned fandt opskæringsvirksomheden Holmegaard Kød Engros salmonella i flere parti kød. Umiddelbart et faresignal. Men det var det åbenbart ikke for fødevarestyrelsen. Holmegaard informerede fødevaremyndighederne, der svarede, at da der var tale om salmonella af typen U288, måtte man gerne sælge kødet videre i Danmark.

- Der er ingen nultolerance for salmonella i svinekød i Danmark, forklarer chefen for fødevareberedskabet, Kim Vandrup Sigsgaard.

For en sikkerheds skyld valgte Holmegaard Kød Engros at lade være med at sælge det inficerede kød. Men andre partier kød - skåret af de samme svin - blev solgt videre.
Holmegaard Kød Engros vil ikke selv stille op til interview. Firmaet har bedt direktør for brancheorganisationen Danske Slagtermestre, Torsten Buhl, om at tale på sine vegne.

- De har handlet helt efter planen. De opdagede, at der var salmonella i et parti kød, og det har de indberettet til myndighederne, og så har man oven i købet holdt kødet tilbage, siger Torsten Buhl.

Salmonellatypen U288 anses ikke for at være specielt farlig. Men i månederne efter salmunellafundet indtraf katastrofen alligevel. 37 blev syge og fire ældre mennesker døde af bakterierne. På Statens Seruminstitut er man ikke i tvivl om, at det var U288, der slog dem ihjel.

- Salmonella-typen U288 var medvirkende til, at de fire ældre mennesker døde, fortæller overlæge Kåre Mølbak fra Statens Seruminstitut.

En del af det inficerede kød fra Holmegaard Kød Engros skulle være solgt videre til Sverige. Men mens kødet gerne måtte sælges i Danmark, så skulle det holdes væk fra det svenske marked. I Sverige er der nemlig nultolerance overfor salmonella i svinekød.

- Hvis vi havde de samme regler som i Sverige, så ville danskerne