Lokalpolitiker stævnet af museumsdirektør - nu går Vermund ind i sagen

Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, bakker op om Næstved-politikeren Githa Nelander, der er blevet stævnet for injurier.

Sagen om museumsdirektør Keld Møller Hansens anklager om injurier mod Githa Nelander (NB) fra Næstved Kommunes kommunalbestyrelse har fået yderligere en kommentator.

Pernille Vermund (NB) meldte mandag sin fulde opbakning til Githa Nelander i sagen.

Det gør hun på Facebook, hvor partiformanden blandt andet skriver, at Githa Nelander har ageret som en ansvarlig politiker ved at bede Næstved Kommune undersøge henvendelser, hun er blevet gjort opmærksom på af borgere. Borgerne kom med udokumenterede anklager om dårligt arbejdsmiljø på Museum Sydøstdanmark.

- Githa fortjener en tak for at tage sit hverv alvorligt, skriver Pernille Vermund, der mener, at der er noget galt, hvis man ikke som lokalpolitiker kan reagere på henvendelser som dem, Githa Nelander fik.

- Hun er blevet gjort opmærksom på nogle forhold af nogle borgere. Hun har henvendt sig til de rette chefer i kommunen på et internt møde og fortalt, hvad hun er blevet gjort opmærksom på og har bedt dem undersøge sagen, siger Pernille Vermund til TV2 ØST.

- Hvis det skal føre til, at man risikerer at blive stævnet for injurier og i værste fald dømt for injurier og få en bøde eller en fængselsstraf, så er der jo noget galt med vores system, siger hun.

Museumsdirektør Keld Møller Hansen har stævnet Githa Nelander, efter hun videregav anklagerne mod museet og dets ledelse på et lukket møde i kommunen. Herfra blev der skrevet et notat om sagen, der blev sendt til museet. 

Partiformanden siger nu, at hun mener, at man bør se på Næstved Kommunes andel i sagen.

- Hvis ikke der er noget om de forhold, og hvis museumsdirektøren har rent mel i posen, så er det jo nemt for ham at forholde sig til sådan et notat. Jeg synes jo også, at man skylder at undersøge, hvad kommunen har af ansvar i den her sag, siger Pernille Vermund.

Læs også
Kommunalforsker om stævnet politiker: - Hun har pligt til at reagere
Læs også
Kommunalforsker om stævnet politiker: - Hun har pligt til at reagere

Specifikt står der i straffeloven, at den der fremsætter og udbreder ærekrænkelser kan straffes. Det er Næstved Kommune, der har lavet notatet og sendt anklagerne videre, ligesom forvaltningen i kommunen har givet TV2 ØST aktindsigt i anklagerne. Derfor mener juraprofessor Sten Schaumburg-Müller også, at det er relevant at kigge på Næstved Kommunes rolle:

- Hvad med kommunen, der har videresendt beskyldningerne? Man kan straffes, hvis man videregiver beskyldninger. Der kan man her tænke: Kommunen er jo lige så meget involveret i det her, har han tidligere sagt til TV2 ØST. 

Pernille Vermund brugte også statsministerens spørgetime tirsdag til at spørge Mette Frederiksen ind til sagen om Githa Nelander. Statsministeren svarede dog, at hun ikke kendte til sagen og derfor heller ikke kunne forholde sig til den.

Læs også
Museumsdirektør stævner politiker for ærekrænkelse - risikerer fængselsstraf
Læs også
Museumsdirektør stævner politiker for ærekrænkelse - risikerer fængselsstraf

TV2 ØST har tidligere spurgt Næstved Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (S), om kommunen burde hjælpe Githa Nelander juridisk.

- Det kan jeg ikke vurdere, det må en jurist vurdere. Men selvfølgelig skal man kunne gå til kommunen, for man må heller ikke tilbageholde oplysninger, hvis man mener, de er troværdige nok til, at der kan være foregået noget strafbart, sagde han.

TV2 ØST har bedt Carsten Rasmussen om at forholde sig til kritikken fra Pernille Vermund og Sten Schaumburg-Müller. Han er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelser.