Lokalpolitiker skriver coronasang - bliver hørt i flere afrikanske lande

Socialdemokraten Aligo Francis har skrevet en coronsang om håb, og hvordan hele verden er sammen om krisen. Nu har den nået det afrikanske kontinent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I denne tid kan man finde mange forskellige sange om coronavirus på de sociale medier. Et af de nyeste bud på stammen er en coronasang, der kommer fra en lokalpolitiker i Næstved.  

Aligo Francis (S) har nemlig med hjælp fra venner, producere og en skoleklasse fået stablet en sang på benene på både dansk og den afrikanske dialekt kawka.

quote - Idéen startede, da man sidder hjemme og ikke kan gå til de ting, man plejer at gøre

Aligo Francis (S), byrådsmedlem og sangskriver, Næstved Kommune

Lige nu kan man finde sangen Ayen’guda joo på YouTube og Aligo Francis egen Facebookside.

- Idéen startede, da man sidder hjemme og ikke kan gå til de ting, man plejer at gøre. Så begyndte jeg at tænke over, hvad jeg egentlig kunne gøre. Og musik har altid været en del af mit liv, siger han.

-  Jeg har skrevet en del, men jeg tænker, at nu skal jeg gøre noget særligt. Hvordan kan jeg bidrage til den her situaion, som vi alle befinder os i? Måske var det en idé at skrive en sang, tilføjer han.

Du kan høre hele sangen her.

Skrev tekst på dansk og kawka

Aligo Francis gik så i gang med sangskrivningen med hjælp fra sine god ven, Benedict Rwotto, fra Tappernøje. De fik sat noget tekst sammen på kwaka, som er en dialekt fra den del af Uganda, hvor Aligo Francis er født.

Makkerparret fik også hjælp fra nogle elever fra Møllevangsskolen i Faxe Kommune til at digte noget af den danske tekst. Og en producer fra Tanzania har hjulpet dem med at rense lydoptagelserne. 

Coronasangen har også fået sin egen video, og her har Aligo Francis, været med til at udvælge de medvirkende. For eksempel er hans egne døtre med. Men også Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S) var vigtigt at få med i videoen.

- Han står oppe på taget og kigger over byen. Det handler om bekymringen, vi står i, men tingene skal nok gå, siger Aligo Francis.

Bliver hørt i flere lande i Afrika

Aligo Francis blev valgt ind i Næstved Byråd under kommunalvalget i 2017. I dag bliver sangen ifølge det socialdemokratiske byrådsmedlem hørt i flere lande på det afrikanske kontinent.

Artiklen fortsætter under billedet.

Aligo Francis (S) er medlem af byrådet i Næstved Kommune.
Aligo Francis (S) er medlem af byrådet i Næstved Kommune. Foto: Næstved kommune

Det betyder meget for det lokale byrådmedlem, at han kan få sit budskab ud over rampen.

- Sangen flyver rundt i Uganda, i Sydsudan, i Congo og USA, siger Aligo Francis.

- Det er den samme situation, vi står, lige meget hvor vi er. Det her corona er ikke kun i Danmark. Det er i hele verden.

I omkvædet synger Aligo Francis ”Ayen’guda joo”, hvilket betyder ”Coronaen er ankommet nu. Det sker lige nu.”

quote Det betyder rigtig meget for mig, at mange bliver glade, og mange bliver motiveret af sangen

Aligo Francis (S), byrådsmedlem og sangskriver, Næstved Kommune

Man kan også høre ham spille på det særlige instrument, Adungu, som er en form for harpe.

- Budskabet handler om: Bliv hjemme, vask hænder. Der er ingen medicin, der kan klare den her sygdom. Sygdommen er farlig, siger han.

Siden Aligo Francis offentliggjorde sin video, har han fået mange positive tilbagemeldinger fra folk i Næstved.

- Det betyder rigtig meget for mig, at mange bliver glade, og mange bliver motiveret af sangen.

Har lært at holde kontakten med venner virtuelt.

Aligo Francis er gift med Stine, som han mødte under et udviklingsprojekt i Uganda for et par år tilbage. De har idag to døtre sammen med to børn fra Aligo Francis’ tidligere forhold.

Han fortæller, at de har været gode til at blive hjemme, hygge sig med hinanden og de har blandt andet holdt virtuel påskefrokost med resten af familien med de mange digitale hjælpemidler.

Så han føler også, at han har fået noget positivt ud af denne coronakrise.

- Der er mange, der ringer og skriver til mig. Det har gjort, at jeg har lært noget i denne tid i forbindelse med, at man ikke kan mødes i virkeligheden. Men man kan stadig holde kontakten med hinanden, siger han.