Lokale iværksættere er klar på fremtiden - printer klimavenlige huse

I Herlufmagle har to iværksættere et bud på fremtidens byggemateriale til huse - lavet af træfiber og træplast og printet på en 3D-printer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver tænkt stort i en gammel betonfabrik i Herlufmagle. Her sidder nemlig to lokale iværksættere, der drømmer om at reformere hele den måde, vi bygger huse på.

I fabriksbygningen står lige nu en kæmpe 3D-printer isoleret i et telt, der i døgndrift printer store byggeelementer, der skal bruges til at bygge klimavenlige huse i fremtiden.

Virksomheden hedder ”Wohn”, og den er skabt af den administrerende direktør Morten Bove fra Sorø samt teknologichef Matúš Uríček, der kommer fra Slovakiet. Ved hjælp af en 3D-printer i størrelse XXL, har iværksætterne formået at skabe en helt ny måde at producere byggeelementer på.

- Hele humlen er, at vi skal banke CO2 ud af byggeindustrien, og det kan vi gøre på denne her måde, fordi vi ikke bruger beton eller jern, fortæller administrerende direktør Morten Bove.

Modulerne er printede i buede former. Ifølge Morten Bove har det den effekt, at det får en super styrke. "Det vi kan med 3D-print, det er at optimere vores design til styrke og stivhed, som man gerne vil have i en boligkonstruktion",  siger han.
Modulerne er printede i buede former. Ifølge Morten Bove har det den effekt, at det får en super styrke. "Det vi kan med 3D-print, det er at optimere vores design til styrke og stivhed, som man gerne vil have i en boligkonstruktion", siger han. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Og byggesektorens store CO2-aftryk er faktisk ikke det eneste problem, som produktet forsøger at komme til livs.

Materialet, som 3D-printeren printer i, består nemlig af affaldstræ og affaldsplast, der på den måde bliver en ressource i sig selv.

- Vi ville løse hele denne her affaldsproblematik, så vi spurgte os selv, hvor der var affaldsressourcer til rådighed. Det lå så ovre i hele træfiberdelen – altså ved at anvende savsmuld og savspåner, fortæller Morten Bove.

Helt konkret bliver 3D-printeren fodret med små træpiller, der er lavet af træfiber og træplast.

- Vi fandt ud af, at når vi fik trukket plastikken ud af plasten, så kunne vi tilføre det her træ i det, forklarer Morten Bove.

Det er disse træpiller, produceret af træfibre  og træplast, som bliver blæst ind i 3D-printeren. Her bliver de smeltet, så det kan komme ud af printeren som et organisk materiale.
Det er disse træpiller, produceret af træfibre og træplast, som bliver blæst ind i 3D-printeren. Her bliver de smeltet, så det kan komme ud af printeren som et organisk materiale. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Mange mislykkede forsøg

Ingen har gjort det før dem, og derfor har det også krævet, at de to iværksættere fandt deres helt egen fremgangsmåde.

- Man skal finde den rigtige opskrift. Den perfekte kombination, hvor alle parametre fungerer perfekt sammen, forklarer teknologichef Matúš Uríček, der samtidig fortæller, at mange forsøg har slået fejl:

- Man må gå helt derud, hvor det går galt. Og det har vi gjort i lang tid. Så der har været mange mislykkede forsøg, men vi har lært meget af dem.

3D-printeren printer modulerne lag på lag  med det smeltede materiale, så det får en rillet form.
3D-printeren printer modulerne lag på lag med det smeltede materiale, så det får en rillet form. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Bo småt og godt

De to iværksættere har brugt et par år på at udvikle konceptet, og de er nu klar til at gå i gang med den egentlige produktion i løbet af 2023. 

Tanken er, at de ved hjælp af store 3D-printede moduler på henholdsvis 20, 40 og 60 kvadratmeter kan skabe mindre huse til beboelse.

- Vi befinder os i det her ”tiny home”-segment. Vi vil egentlig ikke over tre moduler, for så er det ikke ”tiny” længere. Det handler om at begrænse det aftryk, vi har i hver sammenhæng, og det gælder også vores boliger. Så vi skal simpelthen lære at bo mindre, men også at bo smartere, siger Morten Bove.

På fabrikken står den første protoype på 20 kvadratmeter. Modulerne bliver printet i buede former, og når de rigtige moduler skal printes, bliver det i ét stykke. Wohn arbejder sammen med Teknologisk Institut, der laver alle deres styrketest og varetest. "Det er super stærkt og tæt. Så længe du maler det med en coating, så holder det, som det skal," forklarer  Morten Bove.
På fabrikken står den første protoype på 20 kvadratmeter. Modulerne bliver printet i buede former, og når de rigtige moduler skal printes, bliver det i ét stykke. Wohn arbejder sammen med Teknologisk Institut, der laver alle deres styrketest og varetest. "Det er super stærkt og tæt. Så længe du maler det med en coating, så holder det, som det skal," forklarer Morten Bove. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Ifølge Morten Bove vil produktet typisk tiltale udviklere, der bygger mindre huse som studieboliger eller ferieboliger. Det vil også være attraktivt for boligselskaber, der bygger socialt boligbyggeri.

- Vi skal have fat i alle dem, der har behov for at levere de her betalbare boliger, siger han.

Modulerne er bygget op af buede former. Hullerne bruges til isoleringen, hvor der bliver blæst træuld ind i selve fordybningerne, som ses på billedet.
Modulerne er bygget op af buede former. Hullerne bruges til isoleringen, hvor der bliver blæst træuld ind i selve fordybningerne, som ses på billedet. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Billigt alternativ 

Lige nu arbejder virksomheden stadig med prototyper på modulerne. Et element i modulet tager på nuværende tidspunkt cirka 20 timer at printe.

- Men når vi er færdige, er målet, at vi kan printe et 20 kvadratmeter boligmodul i ét stykke på to dage, fortæller Morten Bove.

Læs også
Prøv kræfter med ø-livet - bo i Tiny House på Omø i tre måneder
Læs også
Prøv kræfter med ø-livet - bo i Tiny House på Omø i tre måneder

Og så vil det endda være til en yderst konkurrencedygtig pris. 

Morten Bove fortæller nemlig, at produktet vil blive sat til salg på markedet til en pris, der ligger omkring 30 procent under, hvad det normalt koster at bygge.

- Det tror jeg, er det, der skal til, for at vi kan blive i stand til at ændre hele måden, vi tænker byggeri på, siger han.

Store planer 

Wohn forventer, at de første ordrer vil komme fra Danmark og England, men ambitionerne er globale.

- I dag får vi faktisk løbende henvendelser fra Indonesien, Indien og Kenya. I England er der et behov for 50.000 begynderhjem om året. Samtidig har vi jo en befolkningsvækst generelt, som også skal have et sted at bo.

- Derfor er der jo et evigt behov for at bygge boliger, vi kan bare ikke fortsætte med at bygge dem på den måde, som vi traditionelt set har gjort, slår Morten Bove fast.

Planen er ifølge Wohn, at der skal ligge fabrikker rundt omkring i verden, hvor der er et behov og et marked for netop denne type boliger. 

Du kan se indslag i serien om den grønne omstilling her på vores hjemmeside og på TV2 ØST Play-appen.    


Nyhedsoverblik