Lokale havne nomineret til skønhedspris

Historiske Huse sætter fokus på landets havne. Her i området er tre havne nomineret til at være Danmarks Smukkeste Havneområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du har lyst til at gå på opdagelse i de historiske og smukke havne, Danmark byder på, så er der flere muligheder for at få sig en oplevelse her i sendeområdet.

Historiske Huse har netop offentliggjort de havne, et ekspertpanel har valgt at nominere i kategorien Danmarks Smukkeste Havneområde

Det oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

- Vi vil med konkurrencen gerne vække den lokale stolthed og åbne folks øjne for de historiske og kulturelle perler i byens havn, som risikerer at forsvinde eller blive udvandet, hvis ikke de bliver beskyttet, siger Birthe Luel, der er direktør i Historiske Huse.

Her i området er tre havne nomineret. Det gælder havnen i Bandholm, i Næstved og Nakskov Havn.

De 15 nominerede havneområder:

Havn skal flyttes

Tilbage i 1800-tallet var Bandholm Havn en af de mest aktive her i landet og er i dag fortsat udskibningshavn for korn. Havnen er ejet af Knuthenborg Gods og er den eneste industrihavn i Danmark. Besøger man havnen, kan man hoppe i landets ældste badeanstalt.

I hele Danmarks sukkermekka finder vi havnen i Nakskov, der også er nomineret. I dag er den udskibningshavn for både sukker og vindmøller, men historien om Nakskov Havn går helt tilbage til middelalderen.

Næstved Havn er af panelet også vurderet som en af landets 15 smukkeste havne, når man ser på skønhed i et større perspektiv. Erhvervshavnen blev anlagt i 1935 og er i dag en havn med fabrikker og velbevarede kraner, som man sjældent ser i andre danske havne. I maj 2021 besluttede et bredt politisk flertal i Næstved Byråd, at erhvervshavnen skal flyttes, så den i fremtiden skal ligge på den anden side af Svingbroen på nordsiden af kanalen vest for byen i området Stenbæksholm.

- I disse år er der en kamp om pladsen i mange havne. Blandt kandidaterne i vores konkurrence er for eksempel smukke havneområder i både Næstved Havn, Odense Havn og Aarhus Havn. Havne, hvor stærke kræfter samtidigt gerne vil nedrive historiske bygninger og anlæg og bygge nyt. Med rettidig planlægning kan man dog sagtens udvikle et havneområde på en måde, der både tilgodeser alle aktører og respekterer stedets arkitektur og historie. Det vil vi gerne sætte fokus på med konkurrencen, siger Birthe Luel.

Fyldt med historiske spor

Historiske Huse ønsker at sætte fokus på blandt andet de forskellige typer af havne, der findes rundt om i landet. Derfor optræder flere havne på listen, som man måske ikke tænker, er smukke i klassisk forstand.

quote Det er vigtigt, at udviklingen sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie

Birthe Luel, direktør, Historiske Huse

Håbet er, at havnene bliver bevaret så meget som muligt, mens de samtidig indgår i den udvikling, der er i havnebyerne.

- Havne og havnemiljøer er fyldt med fortællinger og historiske spor, samtidig med at beliggenheden ved vandet har gjort havnene til eftertragtede bolig- og erhvervsområder. Det er vigtigt, at udviklingen sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie. Historiske huse og miljøer er i høj kurs, og respekt for de oprindelige spor og fortællinger er med til at skabe et levende og blandet miljø, der kan spille op mod nyere byggeri, der er tilpasset omgivelserne, fortæller Birthe Luel. 

Konkurrencen løber fra i dag tirsdag indtil søndag den 7. november. Du kan selv være med til at afgøre, hvem der skal løbe med prisen på www.historiskehuse.dk, hvor du også kan se billeder og video af de 15 nominerede havne.

Hvem, der ender med titlen som Danmarks Smukkeste Havneområde, offentliggøres den 9. november.