Livsfarligt at køre med nedslidte dæk

Alt for mange bilister glemmer at tjekke dækmønstret på bilen, og det kan være livsfarligt. I dag var der dækrazzia ved Bilka i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bilisterne fik gode råd i Næstved onsdag. Det kan nemlig være livsfarligt, hvis man ikke har styr på dækmønstret på sin bil.

Det er nemlig hver femte bilist, der kører på nedslidte dæk. Det viser en ny rapport fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

- Der er ikke tvivl om, at mange ulykker sker, fordi folk kører på for dårlige dæk, siger Benny Jørgensen fra Euromaster.  

Ifølge loven skal mønstrene være mindst 1,6 millimeter dybe, men allerede ved tre millimeter bliver kontrollen med bilen mindsket betydeligt.

- På den her årstid, hvor bladene falder af på vejen, og det bliver regnvejr, og frosten kommer om morgenen, så det er rigtigt vigtigt, at man har meget mønster på, så man kan stå fast på de danske veje, siger Benny Jørgensen fra Euromaster.

Sådan tjekker du dækket:

Dækmønster og dæktryk - det er de to ting ved dækkene som bilister skal tjekke jævnligt:

  • Dækmønster: Stik kanten af en mønt ned i dækmønsterets riller og mål dybden. Det anbefales at skifte dækkene, når dybden af mønsteret er mindre end 3 mm for sommerdæk (for vinterdæk skal dybden mindst være 4 mm)
  • Dæktryk: Korrekt dæktryk betyder noget for både sikkerhed og brændstofforbrug. Tjek dækkenes tryk mens de er kolde - og kontroller de målte værdier med de anbefalinger, der står i bilens instruktionsbog

-----------------

6 procent af alle alvorlige motorvejsulykker skyldes dæk med for lavt dæktryk

10 procent af alle ulykker på våde motorveje skyldes nedslidte dæk

Kilde: Falck