Kvinde dømt skyldig i ulovlig aflytning i Emilie Meng-sag - men slipper for straf

En 48-årig kvinde fra Slagelse er fredag blevet dømt skyldig i Retten i Næstved efter at have lavet ulovlige aflytninger af naboens hus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag middag er en kvinde dømt skyldig i en spektakulær sag om ulovlig aflytning. Kvinden er dømt for at have installeret aflytningsudstyr i muren hos sin nabo, fordi hun troede, den forsvundne Emilie Meng opholdt sig i huset.

I Retten i Næstved kom det frem, at kvinden havde sendt flere mails til politiet med lydfiler fra optagelserne, hvor hun også havde forklaret, at hun lavede optagelserne i naboens hus. Politiet havde dog ikke forklaret kvinden, at optagelserne var ulovlige, derfor mente dommeren ikke, at kvinden kunne modage nogen straf for handlingerne. 

Kvinden skal dog betale sagens omkostninger.

Hørte råb om hjælp

- Jeg kunne høre en kvinde, der græd. Hun sagde “nej, nej” og “hjælp mig”. Jeg er 100 procent sikker på at det var det, jeg hørte. 

Den 48-årige kvinde, der sidder på tiltalebænken i Retten i Næstved forklarer roligt anklager Anne Marie Fink, præcis hvad det var, hun hørte, da hun tilbage i sommeren 2016 sad i sin garageport  i Korsør og røg en cigaret. 

Først kædede hun ikke lydene sammen med, at 17-årige Emilie Meng var forsvundet fra Korsør den 10. juli 2016. Men da råbene om hjælp fortsatte, begyndte hun at sætte sig i længere tid i porten for at høre, om hun kunne høre kvindens råb om hjælp. 

emilie-meng-eftersoegning-billede.jpg
Læs også
Nabo tiltalt for ulovlig aflytning – troede, Emilie Meng blev holdt fanget
emilie-meng-eftersoegning-billede.jpg
Læs også
Nabo tiltalt for ulovlig aflytning – troede, Emilie Meng blev holdt fanget

Hun kontaktede politiet. De kom ad flere omgange. Lyttede og undersøgte ejendommen ved siden af den tiltalte kvindes hus. Naboen, der fik ransaget sit hus på baggrund af den 48-årige kvindes henvendelser, er pensionisten Finn Petersen.

Han fik i alt ransaget sit hjem fem gange af politiet, men politiet kunne ikke finde noget mistænkeligt i hjemmet. Kvinden forklarede i retten, at hun ikke havde nogen konflikter med naboen, som hun hilste høfligt på, når de mødtes. 

Lydene kom fra vaskemaskine

Lydene kom fra væggen i garagen, der støder ind mod naboens rækkehus. Et sted i muren var der en løs mursten.

- Den har været løs, siden vi købte huset, forklarede den tiltalte kvinde i dag. Kvinden fjernede murstenen og lagde den 6. august 2016 første gang sin telefon i hulrummet for at optage lydene. Derefter kontaktede hun politiet igen.

Da politiet første gang ransagede Finn Petersens hjem, kom de tilbage til den 48-årige kvindes hus og fortalte hende, at vaskemaskinen kørte hos naboen, den skabte en hvinende lyd, og der kom bankelyde under centrifugering.

ransagning_korsoer_total_0_0.jpg
Læs også
Emilie Meng-drabet: Politi skal genoptage aflytningssag
ransagning_korsoer_total_0_0.jpg
Læs også
Emilie Meng-drabet: Politi skal genoptage aflytningssag

Men kvinden mente ikke, at lydene kom fra naboens vaskemaskine. Hun hørte dem fortsat, når hun sad i garagen og røg. 

Kontaktede Emilie Mengs mor

I retten forklarede hun, at hun i en kortvarig telefonsamtale spurgte en politikommissær fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, om hun måtte lave optagelser af lydene.

- Det er ok, men så skal du også komme med noget konkret, fortalte kvinden, at politikommissæren havde svaret. 

For kvinden var råbene om hjælp konkrete. Det var de også for de mange andre, der også hørte dem. Både kvindens samlever og flere personer fra eftersøgningsgruppen “Forsvundne Personer”, der var meget aktive i eftersøgningen af Emilie Meng.

På et tidspunkt fik hun kontakt med Emilie Mengs mor, der ved flere lejligheder kom hjem til den 48-årige kvinde for at lytte til råbene om hjælp. De fandt ud af, at personen, der råbte om hjælp, responderede, hvis man spurgte om noget. 

Derfor spurgte den 48-årige, hvem det var, der spurgte om hjælp. “Emilie”, lød svaret. Hvad hedder din mor og din lillebror, spurgte kvinden ned i hullet. Svarene kom prompte og derefter var den 48-årige slet ikke i tvivl om, at det var Emilie Meng, der råbte om hjælp. 

- Jeg skal bare lige forstå det rigtigt - du talte til væggen, og så blev der svaret? spurgte anklageren i dag.

- Det var sådan, det var, sagde den tiltalte i retten, der ud over hullet i væggen i garagen også lavede et hul bag sit tv og andre huller i sit eget hus for bedre at kunne optage lydene. 

Politiet kendte til aflytningen

I retten kom det frem, at flere ansatte hos politiet har kendt til aflytningerne og de optagelser, der er blevet lavet af den 48-årige kvinde. Blandt andet kom to betjente til Korsør den 7. oktober 2016 og lyttede til materialet. Betjentene mente også at kunne høre, at det ikke kunne udelukkes, at der var tale om råb fra en kvinde i nød.

Alligevel har Anklagemyndigheden valgt at rejse tiltalte mod kvinden for uberettiget at have aflyttet og optaget udtalelser/samtaler fra pensionistens hjem.

- Loven er lavet, fordi man skal føle sig beskyttet i eget hjem. Det er en grundlovssikret ret. Kvinden skulle have overladt optagearbejdet til politiet istedet for at tage sagen i egen hånd, sagde anklager Anne Marie Fink i dag under sin procedure. 

Kvindens forsvarer Henrik Stagetorn påpegede dog, at det hele skete med politiets accept og vidende.

- Der var ikke en eneste af de mange betjente, min klient var i kontakt med, der sagde til hende, at det var ulovligt. Selv ikke da de i hendes hjem så, at der hang ledninger fra optageudstyr ud fra væggen, sagde han i retten. 

Emilie Meng blev fundet død i december 2016, men lydene er fortsat.

- Jeg kan høre dem den dag i dag, og jeg forstår det ikke, for der blev jo svaret “Emilie”, sagde kvinden i retten. 

Pensionisten Finn Petersen, der blev aflyttet, krævede 75.000 kroner i erstatning. Han forklarede i retten i dag, at hele sagen har påvirket ham psykisk.

- Jeg har fået revet to et halvt år ud af mit liv, jeg følte ikke, at jeg kunne forlade mit hjem, uden at der var nogen, der kiggede på mig. Jeg ønsker ikke det her for min værste fjende, sagde han i dag. 

TV ØST lavede i sommeren 2018 et indslag om aflytningerne. Gense det herunder.

Efter dræbte Emilie Mengs forsvinden begyndte Finn Petersens nabo at optage og aflytte ham i hans lejlighed. Selvom det er ulovligt for private i al hemmelighed at optage hinanden, var optagelserne alligevel en del af politiets begrundelse for at foretage fem ransagninger i Finn Petersens hjem.

Tidslinje for aflytningssagen

10 juli 2016 (nat). Emilie Meng forsvinder.
​​​​​

10. juli 2016. Emilie Meng møder ikke op på job. Hun meldes savnet.

 

11. juli 2016. Første eftersøgning med frivillige efter den forsvundne kvinde. Denne eftersøgning følges i de følgende dage op af en storstilet politiefterforskning og eftersøgning.

 

24. juli 2016. Første af flere store eftersøgninger med frivillige. Flere end 100 personer deltager i eftersøgningen af Emilie Meng. De to grupper Forsvundende Personer og Missing People organiserer i den kommende tid flere eftersøgninger i sagen.

 

1. august 2016. En nabo henleder politiet på lyde, som hun hører gennem sin væg. Hun beder politiet om hjælp til at kontrollere lydene. Kort efter indledes den første af fem ransagninger af den 69-årige naboens hjem.

 

6. august 2016. Naboen henvender sig igen til politiet. Hun mener at høre gråd og bank gennem væggen. Politiet konstaterer, at der er tale om en støjende vaskemaskine, der udsender hvinende lyde og banker under kørslen.

 

10. august 2016. Politi frigiver første billeder fra Korsør Banegård.

 

20. august 2016. Kvinden sender lydfiler til politiet af det, som hun hører igennem væggen. Hun oplyser, at lydoptagelserne er optaget i hulmuren, efter at der er fjernet en mursten ind til bygningen. Ifølge politiet var der dog tale om optagelser af meget dårlig teknisk kvalitet, hvor man primært kan høre støj fra den nærliggende Tårnborgvej.

 

Omkring 1. oktober. En gruppe frivillige sender igen lydfiler til politiet. Her fremgår det, at de er optaget gennem muren til naboens hjem.

 

7. oktober. Politiet kontaktes igen af naboen. Her konstaterer de, at der er boret adskillige huller i væggen ind mod naboen, hvorfra der er trukket ledninger. Henvendelserne går igen på en grædende kvinde, som angiveligt kommer med oplysninger om Emilie Meng. Henvendelsen resulterer i endnu en ransagning af naboens hjem, uden dog at finde spor efter Emilie Meng.

 

11. oktober 2016. Politiet efterlyser en hvid kassevogn, der er set køre i Korsør Lystskov.

 

24. oktober 2016. Sidste ransagning af naboens hjem. Der var tale om en meget omfattende ransagning, hvor der blandt andet blev boret huller for at søge efter skjulte rum. Herefter blev naboen erklæret renset, selvom han dog stadig var formelt sigtet i sagen. Kort efter anmelder manden via sin advokat sin nabo for ulovlig aflytning – en sag, som politiet dog henligger.

 

24. december 2016. En hundelufter finder et lig i en sø ved en rasteplads ved Regnemarks Bakke mellem Ringsted og Køge. Det bekræftes senere, at der er tale om Emilie Meng, og politiet konstaterer, at hun er blevet dræbt.

 

29. december 2016. Stort fakkeltog til Emilie Mengs minde.

 

20. juli 2017. Politiet frigiver nye digitalt bearbejdede overvågningsbilleder fra Korsør Station. Her efterlyses en lys Hyundai I30.

 

18. maj 2018. Statsadvokaten i København beslutter, at sagen om ulovlig aflytning skal genoptages.

 

12. april 2019. Sagen indledes ved Retten i Næstved.


Nyhedsoverblik