Kunstner har malet dronningen flere gange: - Hun har ladet mig komme tæt på

Dronning Margrethe har været regent i Danmark i 50 år. Portrætmaler Thomas Kluge fra Næstved har malet flere portrætter af Hendes Majestæt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er 50 år siden, at dronning Margrethe kunne lade sig krone som Danmarks regent. 

For kunster og portrætmaler Thomas Kluge fra Næstved har han været med på en del af rejsen. Han begyndte på sine kongelige portrætter i 1996 med en usminket dronning Margrethe iført kun en sweater og gengivet som det private menneske. 

- Er man dronning, hvis man piller det hele af? Ville man stadig fornemme dronningen, hvis vi tog kronen og alt det gear af? Det var den udfordring, jeg stillede mig selv, da jeg skulle lave portrættet, siger Thomas Kluge.

Han er en af landets mest kendte portrætmalere, og manden bag flere værker af medlemmer af den kongelige familie. Efterhånden har han lært familien godt at kende. 

- Når de billeder er faldet ud, som de er, tror jeg, at det har noget at gøre med, at jeg har haft det godt med dronningen. Hun har ladet mig komme tæt på, på trods af hendes rolle som dronning. Fordi vi har haft noget fælles i kunsten, har hun åbnet op på en måde, så jeg kan være der, siger Thomas Kluge.

Portrætmaler og kunster Thomas Kluge.
Portrætmaler og kunster Thomas Kluge. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

"Det ligner, jeg spiser børn til morgenmad"

I 2000 malede Thomas Kluge igen dronningen. Denne gang et større officielt billede til Herlufsholm Kostskole, og han husker stadig dronningens reaktion.

- Da dronningen ser det, siger hun: "Gud, det ligner, jeg spiser børn til morgenmad". Det viser jo også noget om den selvironi, hun har. Dronningen er jo også et menneske, udover hun er et symbol, siger Thomas Kluge.

Thomas Kluge bor i dag Næstved med sine børn og kone. Han er især kendt for sin særlige stil i sine malerier. For eksempel med en dramatisk lyssætning.

Han blev blandt andet kendt for sit lidt mørke maleri af den samlede kongefamilie, som skabte store overskrifter både i Danmark og i udlandet. 

- Ethvert godt kunstværk kan jo skabe skandale, og det må man sige, det kom det til. Men det blev jo meget vildere, for det endte med at blive dæmonisk, uhyggeligt og aldrig set før. Det havde jeg nok ikke set komme, for jeg havde jo været sammen med børnene og de andre, og der var hverken dæmoni eller uhygge i de møder, fortæller han.

Dronning Margrethe har selv senere udtalt, at hun er glad for maleriet som i dag hænger på Fredensborg Slot.

- Når man kigger bedre efter, ser man det er et meget symbolsk billede. Vi er ikke til te hos dronningen. Det handler om kongehuset, og hvor det skal hen, forklarer Thomas Kluge.

Det meget omdiskuterede portræt af kongefamilien malet af Thomas Kluge i 2013.
Det meget omdiskuterede portræt af kongefamilien malet af Thomas Kluge i 2013. Foto: Thomas Kluge

Kluge klar til det næste

Selvom Thomas Kluge har mødt mange store danskere i sin karriere, så har Danmarks næstlængst siddende monark gjort indtryk på portrætmaleren.

- Hun er venlig, sød, rar, og så er hun meget opmærksom og meget forberedt, siger han.

Hvis Kongehuset en dag mener, at Thomas Kluge skal male endnu et portræt af Hendes Kongelige Højhed, så er han klar til den opgave. Han ved allerede, hvordan han vil male det.

- Hvis vi tager det første billede, så blev det mere ikonisk. Jeg kunne godt tænke mig at male et billede af dronningen, hvis jeg skulle, som et eftertænksomt billede, som på en eller anden måde ser indad, og som opsummerer det hele, siger Thomas Kluge.

På grund af coronasituationen er den officielle fejring af regeringsjubilæet blevet udskudt til den 10. og 11 september.

Portræt af dronning Margrethe malet af Thomas Kluge.
Portræt af dronning Margrethe malet af Thomas Kluge. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST